Astazi este Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, care este celebrata din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Ziua de 26 aprilie a fost aleasa in legatura cu un alt eveniment din acest aspect social: in anul 1970, la aceasta data, intra in vigoare Conventia internationala asupra Proprietatii Intelectuale. In fiecare an, acest eveniment este insotit si de un mesaj. In anul 2011 mesajul este "Designing the Future" adica "Desenam Viitorul". Anul trecut mesajul a fost "Innovation - Linking the World" si am vazut cu porisosinta implementarea lozincii cu ajutorul dronele inovative "strins legate" de tintele civile, distruse in mod inovativ cu "friendly fire".

Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (conform denumirii originale din engleza, The World Intellectual Property Organization sau WIPO) este una din agentiile specializate ale Natiunilor Unite. WIPO a fost creata in 1967 su scopul declarat de a incuraja activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume.

WIPO are in mod curent 183 de state membre, administreaza 23 de tratate internationale, avand sediul mondial in Geneva, Elvetia. Organizatia de aceeasi factura, care a precedat WIPO a fost BIRPI (Bureaux Internationaux Reunis pour la Protection de la Propriete Intellectuelle, acronim din franceza insemnand Biroul International Unit pentru Protectia Proprietatii Intelectuale), care a fost fondat in 1893 pentru a administra Conventia de la Berna pentru protejarea operelor literare si artistice (conform, Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works) si Conventia de la Paris pentru protejarea proprietatii industriale (conform, Paris Convention for the Protection of Industrial Property).

WIPO a fost formal creata de Conventia de creare a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale care a fost semnata la Stockholm in 14 iulie 1967 si confirmata la 28 septembrie 1979. Conform articolului 3 al acestei Conventii, WIPO cauta "sa promoveze protectia proprietatii intelectuale in toata lumea". Mai tarziu, in 1974, WIPO a devenit una din agentiile specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Spre deosebire de alte agentii ale Natiunilor Unite, WIPO are semnificative resurse financiare ce sunt independente fata de contributiile statelor membre. Spre exemplu, in 2006, se asteapta ca peste 90 % din venitul WIPO de circa 500 milioane CHF (franci elvetieni) sa provina din colectarea de taxe de catre International Bureau (IB) a aplicatiilor pentru proprietate intelectuala, respectiv din registrarea sistemelor care sunt administrate de WIPO: Tratatul Cooperativ al Patentelor, Sistemul Madrid pentru marci registrate si Sistemul Haga pentru Drepturile designului industrial.

La fel ca majoritatea formelor multi-guvernamentale, WIPO nu este o organizatie formata din persoane alese. Free Software Foundation, Free Software Foundation Europe si alte organizatii neguvernamentale din intreaga lume au propus "Declaratia de la Geneva", prin care se solicita reconsiderarea rolului WIPO.

Proprietate intelectuala

Proprietatea intelectuala e o forma de titlu legal care permite posesorului sa controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii. Formele comune de proprietate intelectuala includ : brevet de inventie; drept de autor; marcile inregistrate; secretul industrial. Dreptul de autor protejeaza forma unei lucrari expresive originale (literare, artistice sau tehnice). Brevetul de inventie protejeaza solutii sau idei originale, iar marca inregistrata protejeaza modul de identificare a unui producator sau a altei surse de reputatie.

Aceste drepturi pot fi cedate, inchiriate (licentiate), uneori chiar folosie ca garantie, similar unei proprietati reale. Aceste drepturi au insa limitari specifice, cum ar fi limitari in timp. Exista diferente substantiale fata de proprietatea clasica; consumul proprietatii clasice este exclusiv - daca cineva maninca un mar, nimeni altcineva nu-l mai poate minca. In cazul intangibilelor acest lucru nu se intimpla - o carte poate fi multiplicata in oricite exemplare fara sa afecteze vreun cititor. Drepturile de propietate intelectuala sint acordate de stat in scopul incurajarii creeari de asemenea intangibile. Aceste drepturi dau proprietarului dreptul de a actiona in justitie pe cei care le incalca.

Starea actuala de lucruri in domeniu e disputata in unele tari in curs de dezvoltare datorita drenarii resurselor interne de catre statele industrializate prin intermediul proprietatii intelectuale. Statele Unite si Marea Britanie sint singurele state care au venituri nete consistente aferente proprietatii intelectuale; ele sint principalele promotoare a intaririi acestor drepturi pe plan international.

Articolul este dedicat tuturor politicienilor romani care si-au "confectionat" masterate si doctorate cu ajutorul furtului intelectual (plagiat) inclusiv hoardelor de pseudo-academici care si-au facut din plagiat profesiune de credinta!

P.S. Parti semnificative ale articolului de fata poate fi citit in Wikipedia, care in versiunea engleza [nu cea romana] este majoritar bazata pe articole publicate de mine in legatura cu History of copyright law si History of patent law.

Citeste si comenteaza pe Politeia.