Incredibila evadare, prin intermediul unui tunel cu o lungime de 300 de metri, a aproape 500 de talibani din inchisoarea din Kandahar (sud) reprezinta un succes major pentru insurgenti, care arunca o lumina cruda asupra slabiciunii statului afghan, chiar daca impactul sau din punct de vedere al securitatii este inca dificil de evaluat, afirma expertii citati de AFP.

"Este o imensa reusita pentru talibani, deoarece sunt supusi la o puternica presiune in Kandahar. Le ridica puternic moralul", spune Haroun Mir, director al centrului afghan de cercetari si studii politice.

De doi ani, fortele afghane si aliatii lor din NATO si-au multiplicat actiunile pentru securizarea acestei regiuni, leagan istoric al regimului taliban (1996-2001) si considerata strategica pentru stabilitatea tarii.

Intr-o singura noapte, o parte a acestor eforturi pentru a slabi pozitia talibanilor din Kandahar a fost redusa la neant. Luni, Waheed Omar, purtatorul de cuvant al presedintelui Hamid Karzaï a evocat "un dezastru".

Kate Clark, de la Afghan Analysts Network, un centru de studii din Kabul, a afirmat si ea ca aceasta evadare ar putea sterge o parte a progreselor pe care NATO afirma ca le-a facut in sudul tarii, in ultimele luni.

Purtatorul de cuvant al fortelor NATO din Afghanistan (Isaf), generalul Josef Blotz, spune ca "este prea devreme" pentru a evalua impactul acestei evadari pe teatrul de lupta, in conditiile in care identitatea persoanelor care au fugit ramane inca necunoscuta.

Potrivit unei surse militare occidentale, care a cerut protectia anonimatului, "suntem departe" de cifra de "106 comandanti" eliberati, anuntata de talibani. O sursa occidentala din serviciile secrete estimeaza, la randul sau, la "trei sau patru" numarul comandantilor talibani "de nivel intermediar" evadati.

"Este mult mai deranjant din punct de vedere simbolic decat militar", apreciaza o alta sursa militara occidentala, care se teme de o noua slabire a statului, considerat deja ilegitim in randul unei mari parti a populatiei.

Mai multi oficiali occidentali si-au exprimat in trecut temerile fata de sustinerea tot mai mare de care se bucura insurectia in randul populatiei, dupa zece ani de prezenta militara straina care nu a adus securitate in tara dar a reusit sa imbogateasca o mica elita guvernamentala corupta.

Marti, presedintia afghana a admis ca evadarea nu a putut avea loc fara o "cooperare" si un "ajutor" intern din inchisoare, subliniind ca tunelul nu ducea decat intr-o singura celula iar prizonieri din alte celule nu ar fi trebuit sa aiba acces la el.

Talibanii spun ca au sapat cinci luni pentru a realiza acest tunel cu o lungime de 300 de metri.

Mai multe atentate sinucigase recente asupra unor tinte ultra-protejate - unul comis de un soldat afghan, altele de kamikaze imbracati in uniforme militare - par sa indice o infiltrare in crestere a talibanilor in aparatul afghan de securitate. Or tocmai aceste forte de securitate ar trebui sa preia progresiv, incepand cu iulie si pana la finele lui 2014, responsabilitatea securitatii asupra teritoriului afghan.

Ahmad Massoud, profesor la Universitatea din Kabul, crede ca guvernul presedintelui Hamid Karzaï ar fi putut sa inchida ochii pentru a face un gest politic de bunavointa spre talibani.

Karzaï indeamna de mai mult ani insurgentii sa se aseze la masa negocierilor, dar acestia conditioneaza acest lucru de plecarea militarilor straini si de elibrarea unora dintre liderii talibani.