Primarul Moscovei a autorizat in acest an, pentru prima data, organizarea unei parade a homosexualilor, ce a fost programata la sfarsitul lunii mai, a anuntat marti unul dintre organizatori, Nikolai Alexeyev, citat de AFP. Pana acum, municipalitatea a refuzat cinci ani la rand sa permita desfasurarea unei astfel de manifestatii in capitala rusa, invocand motive de securitate.

"Dupa cinci ani de lupta, am obtinut autorizatia de la primarie pentru a organiza o parada gay, pe 28 mai", a declarat Alexeyev, presedintele asociatiei GayRussia.

Autorizatia, care permite participarea a maxim 500 de persoane, a fost semnata de primarul-adjunct al Moscovei, Lyubov Shevtsov. Manifestatia va avea loc in piata Bolotnaya din centrul capitalei ruse, dar departe de arterele principale ale orasului, a precizat Alexeyev.

El a mai spus ca, in cadrul evenimentului, "vom face un apel catre rusi sa fie mai toleranti fata de homosexuali si lesbiene si le vom vorbi despre contributia adusa culturii de membrii comunitatii noastre". Drept exemplu, el a mentionat ca mitingul va fi acompaniat de muzica compozitorului rus Piotr Ceaikovski sau de cea a cantaretului britanic Elton John.

Din 2006, de cand au transmis prima cerere catre primarie pentru organizarea unei parade gay, homosexualii rusi n-au reusit sa obtina, pana in acest an, dreptul de a manifesta. Toate incercarile lor au fost dispersate rapid de politie, la cererea fostului primar al Moscovei, Yury Luzhkov, cunoscut pentru declaratiile sale homofobe. Oficialul chiar a afirmat, in trecut, ca aceasta este o manifestare "satanica", pentru care "societatea ruseasca nu este pregatita".

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins luna aceasta un recurs al autoritatilor ruse, confirmand decizia sa din octombrie 2010, care stabilea ca "interzicerea unor astfel de manifestatii constituie o discriminare si o incalcare a dreptului la intrunire".

Si primarul din Sankt Petersburg a confirmat marti, pentru AFP, ca a autorizat, pentru data de 1 mai, desfasurarea unei parade a militantilor pentru drepturile homosexualilor in metropola rusa.