11 reactoare nucleare de acelasi tip precum cele de la centrala de la Cernobil, functioneaza inca pe teritoriul Rusiei si ar trebui inchise, a declarat, luni, Vladimir Kouznetsov, membru al Consiliului de experti al Rosatom (Agentia Nucleara a Federatiei Ruse), potrivit AFP."Cea mai importanta lectie pe care ar trebui sa o aplicam dupa catastrofa de la Cernobil ar fi sa inchidem progresiv reactoarele de tip RBMK", a afirmat el, in cadrul unei conferinte de presa. Vladimir Kouznetsov a facut parte dintre cei 600 de mii de "lichidatori" de la Cernobil.

"Dar in loc sa inchidem aceste reactoare sau sa le exploatam la 60-70% din capacitate, noi le supraexploatam si le facem sa functioneze la 104%, din cauza ca nu construim noi reactoare", a adaugat el.

Cele 11 reactoare RBMK aflate in functiune pe teritoriul Rusiei au fost construite, in cea mai mare parte, in anii '70 si nu ar trebui sa functioneze mai mult de 30 de ani, a mai atras atentia expertul rus.

Reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986, contaminand o mare parte din Europa. Cele mai afectate tari au fost insa Ucraina, Belarus si Rusia. Accidentul nuclear de la Cernobil este considerat si astazi cel mai grav din istorie. Numarul real al victimelor nu este cunoscut nici pana astazi.