Circa 25.000 de soldati japonezi vor fi trimisi luni in zonele afectate de cutremurul si valul tsunami de la 11 martie, intr-o operatiune majora de recuperare a cadavrelor celor ucisi in dezastrul produs in urma cu o luna si jumatate, a anuntat conducerea armatei nipone, preluata de HuffingtonPost. Oficiali din domeniul agricol intentioneaza sa trimita o echipa de medici veterinari in zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima, pentru a verifica sutele de mii de animale abandonate (vaci, porci si pui). Guvernul ia in considerare eutanasierea unora dintre animalele aflate pe moarte, dar numai dupa ce vor obtine acordul proprietarilor, au spus oficialii.

Soldati japonezi cautand cadavre in MinamisomaFoto: Agerpres

Pana in prezent, circa 14.300 de persoane au fost confirmate decedate in urma dezastrului de la 11 martie. Alte 12.000 sunt in continuare disparute, iar oficialii presupun ca au murit. Unele dintre cadavre au fost luate de valul tsunami si duse in ocean, in timp ce altele raman ingropate sub daramaturi.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Ippo Maeyama, a declarat ca cei 24.800 de soldati ce vor fi trimisi in zona vor fi sprijiniti de 50 de nave, 100 de scafandrii si aproximativ 90 de avioane si elicoptere. La operatiune vor lua parte de asemenea politisti si Paza de Coasta japoneza, precum si soldati americani.

Operatiunea de cautare va dura doua zile, iar militarii "vor face efortul suprem pentru a recupera cadavrele pentru familiile indoliate", a spus oficialul militar. El a recunoscut insa ca misiunea soldatilor este complicata de faptul ca unele corpuri s-au descompus, iar altele sunt deja transformate in schelete. Cautarile vor continua "atat timp cat familiile vor dori ca noi sa-i gasim pe cei dragi", a spus Maeyama.

Operatiunea va fi cea de-a treia misiune de cautare majora a armatei nipone dupa 11 martie. Autoritatile spera ca, odata cu scaderea nivelului apelor, echipele de cautare vor avea mai mult succes decat in precedentele eforturi.

Cautarea de animale

Autoritatile din Prefectura Fukushima vor trimite o echipa de sase medici veterinari in zona de evacuare de 20 de km din jurul centralei nucleare, pentru a verifica animalele.

Se estimeaza ca fermierii evacuati au abandonat in zona 3.000 de vaci, 130.000 de porci si 680.000 de pui.

Veterinarii vor arunca var peste animalele moarte, pentru a impiedica raspandirea de boli. Oficialii iau in considerare si eutanasierea unora dintre animalele aflate pe moarte, dar numai dupa ce vor obtine acordul proprietarilor.