Conducerea aeroportului international Lambert din orasul american St. Louis a dat publicitatii inregistrari video realizate vineri seara, in momentul in care o tornada de categoria a 4-a a lovit regiunea, relateaza LiveLeak. Bucati din acoperis, sticle si diferite materiale pot fi vazute cum zboara printr-un terminal, in timp ce angajatii aeroportului si pasagerii alearga sa se puna la adapost. Aeroportul a fost inchis aproape toata ziua de sambata. Zborurile au fost reluate intre timp.

Tornada in aeroportFoto: Captura LiveLeak

Potrivit informatiilor prezentate de The Canadian Press, tornada care a lovit regiunea St. Louis vineri seara a produs pagube importante. Circa 750 de locuinte aflate in zona aeroportului au fost distruse, iar ramasitele lor s-au imprastiat in tot orasul. Sute de copaci au fost smulsi din pamant, iar numeroase masini rasturnate au blocat soselele. Aproximativ 26.000 de locuitori au ramas fara curent electric.

Tornada de categoria a 4-a nu a produs insa nicio victima. "Cand te uiti la distrugerile produse, pare aproape ca si cum a existat o mica interventie divina", a declarat guvernatorul Jay Nixon.

Oficialul a declarat ca presedintele Barack Obama a promis asistenta federala.

Sambata, sute de membri ai echipelor de interventie au inceput sa curate orasul afectat. Mai multi muncitori ofereau reparatii gratuite la acoperisurile afectate de furtuna puternica, iar locuitorii orasului se ajutau reciproc pentru a ridica copacii cazuti si a curata bucatile de metal, sticla si hartie imprastiate prin gradini.

"E nebunie - un lucru pe care-l vezi in film", a declarat unul dintre locuitorii din St. Louis, Tim Kreitler.

Aeroportul Lambert a fost grav afectat. O parte a acoperisului a fost smulsa de vantul puternic, iar jumatate din ferestre au fost sparte. Aeroportul s-a redeschis sambata seara, pentru doar cateva zboruri ce urmau sa aterizeze la St. Louis. Oficialii au declarat ca 70% din totalul zbourilor vor fi reluate duminica.

Terminalul afectat de tornada va fi inchis cel putin doua luni.

Un purtator de cuvant al companiei Southwest Airlines a declarat ca unul dintre avioanele sale a fost partial distrus, in timp ce American Ailines a precizat ca a avut patru avioane afectate de furtuna.