Compania privata americana SpaceX spera sa trimita un astronaut pe planeta Marte "in urmatorii 10-20 de ani", a declarat directorul firmei, citat de AFP. "Probabil ca vom trimite un om in spatiu in circa trei ani. Vream sa mergem pana pe Marte... cel mai bun scenariu e 10 ani, cel mai rau e 15-20 de ani", a afirmat Elon Musk pentru Wall Street Journal.

Falcon Heavy, "cea mai puternica racheta creata de om" Foto: Agerpres

"Obiectivul nostru este acela de a facilita transferul oamenilor si al marfurilor catre alte planete. Apoi va depinde de oameni daca vor sa merga", a declarat Musk, care conduce si copmpania Tesla, ce realizeaza masini electrice.

Reuters precizeaza ca SpaceX este una dintre cele doua companii private majore din domeniul aerospatial din SUA. Compania, care are sediul in California, a castigat un contract in valoare de 75 de milioane de dolari din partea NASA pentru a o ajuta la dezvoltarea unei rachete care sa inlocuiasca actuala flota spatiala a agentiei americane.

Anul trecut, SpaceX a trimis cu succes in spatiu prima capsula fara pilot.

In acest an, programul spatial american ce a debutat in 1981 isi va incheia una dintre cele mai importante etape. Ultimul zbor al rachetei Endeavour va avea loc saptamana viitoare, in timp ce calatoria finala a navetei Atlantis este programata in luna iunie. Autoritatile americane spera ca, la finalul acestui program spatial, industria privata va crea noua generatie de navete capabile sa transporte astronauti in spatiu.

"Un viitor in care umanitatea se afla in spatiu, explorand stelele, este un viitor incredibil de interesant si care inspira. Noi ajutam sa se intample acest lucru", a spus Musk.

La inceputul acestui an, SpaceX a prezentat Falcon Heavy, despre care Musk a spus ca este "cea mai puternica racheta creata de om". Primul zbor demonstrativ va avea loc la sfarsitul anului 2012.

Lansatorul este conceput pentru a ridica pe orbita sateliti sau navete spatiale ce cantaresc peste 53 de tone.

SpaceX, prescurtare de la Space Exploration Technologies Corporation, este una dintre cele doua companii angajate de NASA pentru a transporta produse pe Statia Spatiala Internationala.

Musk, un om de afaceri din Africa de Sud ce si-a facut averea in companii online, a creat SpaceX in 2002.