Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a cerut premierului libian Al-Baghdadi Al-Mahmoudi sa respecte rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si sa puna capat atacurilor impotriva civililor, a precizat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat dat publicitatii duminica si citat de Reuters. Pana in prezent, Rusia a criticat constant operatiunile militare ale Aliantei Nord-Atlantice, pe care a avertizat-o recent sa nu foloseasca "forta militara excesiva" in Libia.

"Lavrov a declarat ca cea mai importanta chestiune in acest moment este stoparea varsarii de sange si a suferintelor populatiei civile", a declarat Ministerul rus de Externe, referindu-se la o convorbire telefonica care a avut loc sambata intre cei doi oficiali.

Rusia a criticat pana recent actiunea NATO in Libia.

In urma cu cateva zile, Lavrov a spus ca au existat cazuri in care mandatul Natiunilor Unite in Libia "a fost depasit".

La sfarsitul lunii martie, seful diplomatiei de la Moscova a declarat ca atacurile coalitiei internationale impotriva fortelor loiale liderului libian Muammar Gaddafi reprezinta "o interventie intr-un razboi civil" de partea rebelilor. Raidurile aliate nu sunt sustinute de rezolutia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, adoptata la 17 martie, a adaugat ministrul Serghei Lavrov.

Moscova a facut apel in mai multe randuri pentru o reglementare politica a conflictului.

La 17 martie, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare" pentru protejarea civililor din Libia. Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.