Doi tibetani au fost ucisi in timpul unei interventii a politiei intr-o manastire budista din sud-vestul Chinei, a anuntat sambata un grup de opozanti, in conditiile in care sectorul este inchis pentru straini, relateaza AFP.

Autoritatile au blocat accesul la manastirea din Kirti, in provincia Sichuan si au ordonat aplicarea unui program de reeducare dupa incidentele declansate luna trecuta de arderea unui tanar calugar, in cadrul unei manifestatii antiguvernamentale.

Potrivit asociatiei International Campaign for Tibet (ICT), al carui sediu se afla la New York, fortele de securitate au efectuat joi seara o descindere in manastire, arestand peste 300 de calugari.

Politia a lovit ulterior cu violenta un grup de laici care se aflau in exteriorul manastirii, provocand moartea a doi sexagenari tibetani, potrivit ICT.

"Oamenii au mainile sau picioarele rupte, o batrana are piciorul rupt in trei locuri", a declarat un calugar din Kirti aflat in exil, citat de ICT.

Guvernul tibetan aflat in exil la Dharamsala, in nordul Indiei, fondat de liderul spiritual tibetan, Dalaï Lama, s-a declarat, intr-un comunicat, "foarte preocupat" de "situatia lugubra de la manastirea Kirti".

El a cerut guvernelor din intreaga lume sa convinga Beijingul "sa nu utilizeze forta pentru a rezolva criza cu care se confrunta calugarii".

Politia din districtul Aba, unde se afla manastirea, a precizat ca nu detine informatii in acest sens iar localnicii contactati de AFP au refuzat sa discute cu ziaristii.

Potrivit agentiei oficiale China Noua, autoritatile locale au demarat un program de "educare legala" la Kirti, din cauza "problemelor" constatate si a "activitatilor ilegale" ale anumitor calugari.

Politia locala spune ca autoincendierea unui calugar, in 16 martie, a fost "un act criminal planificat cu grija si executat pentru a provoca tulburari".