Autoritatile siriene si-au exprimat regretul in legatura cu declaratiile "lipsite de obiectivitate", facute de catre presedintele american Barack Obama, in contextul unor miscari de protest fara precedent.

"Siria regreta declaratia facuta de catre presedintele SUA despre situatia din Siria, deoarece nu se bazeaza pe o viziune obiectiva a faptelor din teren", a declarat un oficial sirian, citat de agentia oficiala de stiri SANA.

"Siria este surprinsa de insistenta cu care administratia SUA a reiterat faptul ca autoritatile de la Damasc cauta ajutorul Iranului pentru a gestiona situatia interna", a adaugat oficialul, relateaza AFP.

Oficialul sirian a vorbit si de "iresponsabilitatea" Washingtonului, care cauta sa "incite la violenta impotriva Siriei ", lucru ce pune in pericol siguranta cetatenilor". "Statele Unite condamna in cei mai fermi termeni utilizarea fortei de catre guvernul sirian impotriva demonstrantilor.

Recurgerea la violenta pentru a combate protestele de strada trebuie sa inceteze imediat", a spus Obama intr-o declaratie de presa.

Cel putin opt oameni au fost impuscati la funeraliile organizate sambata pentru victimele represiunilor de vineri fata de protestele impotriva regimului. Violentele au dus la uciderea a peste 80 de persoane si a starnit indignarea comunitatii internationale.

Cel putin 88 de persoane au fost ucise, vineri, in cea mai sangeroasa zi a revoltelor siriene. Cinsprezece dintre acestea si-au pierdut viata in Izraa, in apropiere de orasul sudic Daraa. Decese au mai fost semnalate in Douma si Zamalka, in apropiere de Damasc, dar si in Homs - al treilea oras ca marime din Siria, Moadamia si Daraa.

Fortele de securitate siriene au folosit munitie si gaze lacrimogene, a confirmat Amnesty International.

Presedintele american Barack Obama este de parere ca Siria nu a luat in serios masura de abolire a starii de urgenta: "Statele Unite condamna in termenii cei mai duri folosirea fortei de catre guvernul sirian impotriva protestatarilor. Aceasta utilizare scandaloasa a violentei pentru a inabusi protestele trebuie sa se opreasca acum. Regretam pierderea de vieti si gandurile noastre sunt alaturi de familiile victimelor. Ieri Guvernul sirian a luat o masura importanta, renuntand la starea de urgenta care domnea in Siria de decenii intregi. Avand in vedere faptul ca astazi guvernul sirian a continuat reprimarea violenta a protestatarilor, inseamna ca nu a luat aceasta masura in serios. Vom continua sa ne opunem comportamentului guvernului sirian, care este destabilizator si incurajator pentru gruparile teroriste. Statele Unite vor continua sa militeze pentru democratie si pentru drepturile universale pe care toate fiintele umane le merita, in Siria si pretutindeni in jurul lumii", se arata in declaratia presedintelui american, publicata de catre Casa Alba.

Activistii pentru drepturile omului au descris ziua de vineri drept "cea mai sangeroasa zi de la inceputul demonstratiilor impotriva presedintelui Bashar al-Assad".

Update: Un deputat sirian a declarat sambata ca demisioneaza din legislativ, in semn de protest fata de uciderea de manifestanti antiguvernamentali. Inca unul i s-a alaturat la scurt timp, relateaza AFP.