Pentru prima data in istoria papalitatii, suveranul pontif a participat la o emisiune de televiziune in care raspunde intrebarilor puse de credinciosii din lumea intreaga. Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre tsunamiul din Japonia, conflictul din Irak, razboiul civil din Coasta de Fildes, dar si despre victimele sclerozei multiple intr-o aparitie televizata fara precedent, ce a fost difuzata in Vinerea Mare de televizunea nationala italiana, relateaza The Telegraph.

Foto:

Din cele peste 3.000 de intrebari transmise de credinciosii din toata lumea, sapte au fost selectate pentru a fi adresate suveranului pontif in varsta de 84 de ani. Vorbind din biroul sau de la Palatul Apostolic din Vatican, raspunsurile Papei au fost inregistrate saptamana trecuta si difuzate vineri intr-o emisiune speciala la postul public de televiziune RAI.

Una dintre cele mai emotionante intrebari a fost trimisa de parintii unui barbat de 40 de ani, care sufera de scleroza multipla din 1993 si care de doi ani se afla in stare vegetativa. Acestia l-au intrebat pe Papa Benedict daca sufletul fiului lor Francesco se mai afla sau nu in corpul acestuia, avand in vedere starea sa mentala.

"Cu certitudine sufletul sau este inca prezent in trup. Situatia seamana oarecum cu cea a unei chitare ce are corzile rupte si nu mai poate fi folosita... sufletul ei nu mai poate fi auzit, dar ramane inauntrul acesteia", le-a explicat suveranul pontif.

"Sunt de asemenea sigur ca acest suflet ascuns poate simti dragostea voastra, chiar daca nu poate intelege detaliile, cuvintele. Dar simte prezenta dragostei", le-a transmis Papa celor doi parinti, subliniind ca grija permanenta a acestora pentru fiul lor este "o marturie a credintei in Dumnezeu, a respectului pentru viata umana".

O alta intrebare a venit de la o fetita de numai sapte ani, din Japonia, supravietuitoare a tsunamiului din 11 martie, care a vrut sa stie de la suveranul pontif de ce atat de multi copii trebuie sa sufere de pe urma calamitatilor naturale.

"Imi pun si eu aceeasi intrebare", a spus el. "Nu avem aceste raspunsuri, dar stim ca Iisus a suferit asemeni copiilor, in mod nevinovat", a explicat Papa Benedict.

El a mai raspuns si unor intrebari privind razboiul civil din Coasta de Fildes, facand apel la un dialog mai deschis intre crestinism si islamism, dar si despre pericolele la care sunt expusi crestinii in Irak.