Aproape 300 de femei si copii romi au fugit vineri din satul Gyongyospata (nord-est) inainte de intoarcerea unei militii de extrema-dreapta pentru o "tabara de antrenament", a declarat pentru AFP seful acestei comunitati de tigani.

Dupa interzicerea patrularilor organizate luna trecuta, militia Vedero organizeaza in acest week-end, de Paste, o tabara de antrenament de trei zile in aceasta localitate cu 2.800 de locuitori, dintre care 450 sunt tigani, situata la o distanta de 81 km de Budapesta.

In timp ce barbatii tigani vor sa ramana in sat, 277 de femei si copii s-au urcat in cinci autocare puse la dispozitie de grupurile pentru apararea drepturilor Omului.

"Le e frica si consideram ca e mai sigur daca pleaca", a declarat liderul comunitatii de romi, Janos Farkas.

Militia Vedero, apropiata de partidul de extrema drepata Jobbik si ai carui membri poarta uniforme para-militare, a patrulat pe strazile din Gyongyospata luna octombrie "pentru a reinstaura ordinea".

Politia locala a refuzat sa intervina, in ciuda protestelor comunitatii tiganesti, care a denuntat o atmosfera de intimidare.

Ministrul de Interne Sandor Pinter a declarat saptamana trecuta ca astfel de patrulari trebuie sa inceteze.

In aceasta noua operatiune de intimidare, militia Vedero isi va ridica tabara la o suta de metri de cartierul romilor din Gyongyospata. O contra-manifestatie este prevazuta pentru a sustine romii.