Un muzeu din Austria a decis sa returneze o pictura realizata de Gustav Klimt familiei proprietarului original al lucrarii, care a fost victima a nazistilor, transmite Reuters. Tabloul "Litzlberg am Attersee", realizat in 1915, este estimat la 20-30 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai cunoscute lucrari ale Muzeului de Arta Moderna din Salzburg.

Litzlberg am AtterseeFoto: Agerpres

Wilfried Haslauer, directorul muzeului, a declarat ca "oricat de dureroasa ar fi returnarea acestui tablou pentru colectia noastra, pentru provincia noastra si pentru intreaga Austrie, cred ca guvernul regional din Salzburg trebuie sa ramana pe drumul inceput in 2002 si sa nu-si ingaduie sa beneficieze de pe urma unui regim criminal".

Haslauer s-a referit la un acord incheiat in 2002 cu organizatiile evreiesti legat de returnarea bunurilor furate de catre nazisti. Guvernul si Parlamentul din Salzburg trebuie sa aprobe decizia muzeului de returnare a operei lui Klimt, o hotarare in acest sens urmand sa fie luata la 6 iulie.

Expertii angajati de muzeu au stabilit ca Georges Jorisch, care locuieste in Montreal (Canada), este proprietarul de drept al lucrarii. Barbatul este nepotul Amalieei Redlich, care in octombrie 1941 a fost deportata de nazisti in Polonia, unde a fost ucisa.

Agentii Gestapo au confiscat lucrarea, cumparata de Redlich in 1938. Ulterior, un dealer de arta a achizitionat tabloul in 1944 si l-a cedat muzeului, in schimbul altei lucrari.

Avocatul lui Jorisch a declarat ca acesta va ajuta la finantarea unei noi aripi a muzeului, ca un gest de recunostinta.

In baza prevederilor unei legi din 1998, Austria a returnat proprietarilor de drept circa 10.000 de tablouri furate de nazisti.