Dupa 50 de ani, in presa rusa au fost publicate extrase din jurnalul personal al elevului lui Iosif Stalin, Lavrenti Beria (seful NKVD, securitatea de stat sovietica), in care acesta relateaza despre conducator. Astfel, au fost dezvaluite o serie de momente destul de intime. Spre exemplu, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Stalin a plans de doua ori in prezenta lui Beria.

Stalin, un model pentru rusii nostalgiciFoto: Reuters

In acelasi timp, in presa au aparut extrase din notele medicului lui Stalin, Aleksandr Miasnikov, care a ajuns la concluzia ca statul a fost condus de un om ale carui trasaturi patologice s-au acutizat din cauza bolii, scrie Komsomolskaia pravda.

La inceputul lunii mai 1941, Lavrenti Beria scria ca, potrivit lui Andrei Jdanov, Stalin nu a crezut ca Germania va declara razboi Rusiei. „I-am spus lui Andrei ca este posibil, dar ca informatii de peste hotare sunt destul de nasoale. Nimeni nu deplaseaza trupe doar asa, de dragul artei. Apoi ei consolideaza podurile de lemn cu otel. Pentru ce? Pentru dezinformare? Se pregatesc serios”, dezvaluia Beria propriile lui indoieli fata de pozitia lui Stalin.

In septembrie 1941, Beria visa la o vacanta. „As lasa totul si m-as duce, daca s-ar putea. Dar nu, nu se poate. Controlez cele mai active locuri: ce se vorbeste, ce se aude si spatele. Lavrenti vino aici, Lavrenti du-te acolo. Tovarase Beria trebuie, tovarase Beria imediat!”. In aprilie, Beria scria despre arestarea fotbalistilor clubului Spartak – fratii Aleksandr, Nikolai, Petr si Andrei Starostin. „La minge se pricep, dar ca oameni s-au dovedit de doi bani. Se considera intelectuali”, nota Beria.

Cei patru au fost arestati, potrivit diferitelor versiuni, pentru ca ar fi pus la cale asasinarea lui Stalin, sau pentru ca ar fi furat. Ei au fost eliberati dupa doi ani de inchisoare.

In august 1942, Beria scria ca l-a sfatuit pe Stalin sa-l cinsteasca pe Churchill. „Koba (asa il numeste pe Stalin) mi-a spus ca ideea mea a fost buna. Churchill a fost de acord, a baut si l-a luat apa. Koba povestea si radea. Apoi mi-a spus: e bine sa stii dinainte care sunt punctele slabe ale dusmanului”. Conform jurnalului lui Beria, pentru prima data in viata lui l-a vazut pe Stalin cu lacrimi in ochi la 23 septembrie 1942, cand l-a informat cum lupta oamenii langa Stalingrad. A doua oara s-a intamplat la 10 mai 1945. „Koba ne-a chemat din nou la cina. Si din nou Koba parca nu era el. Era si mai moale, ba chiar a varsat o lacrima. Nici pe mine nu m-am recunoscut. In ultima instanta, am scapat de o asemenea povara ca nici nu-mi vine sa cred. Ce povara am scuturat!”.

In ceea ce priveste medicul lui Stalin, Miasnikov s-a numarat printre cei care s-au aflat alaturi de „tatuc” in ulitmele zile ale vietii acestuia. „La 3 martie 1953, medicii chemati in ajun la resedinta lui Stalin au fost informati ca starea pacientului este grava si ca decesul este inevitabil. Ni s-a dat de inteles ca se spera ca eforturile noastre sa permita mentinerea in viata a bolnavului pentru o perioada suficienta de timp. Am inteles ca este vorba de ragazul necesar pentru a organiza noua putere si, implicit, pentru a pregati opinia publica”, noteaza Miasnikov.

"Toata ziua de 5 martie colegii mei s-au agitat cumplit, pe langa pacient, completau tot felul de hartii. La etajul superior venise multa lume din conducerea statului si partidului. Fiecare trecea pe langa patul muribundului. Nu toti au avut insa curajul de a trece pragul incaperii. Moartea, asteptata in fiecare clipa, a survenit la ora 9.50 seara”, a mai scris medicul. „Stand in jurul patului, tacuti, fiecare se gandea probabil, la ale lui. Dar sentimentul general a fost acela al schimbarii, care trebuia sa vina in viata tarii, a noastra a tuturor”.

Miasnikov scrie ca disectia a scos la iveala o ateroscleroza avansata. „Acest lucru a accentuat, probabil, cruzimea lui Stalin, neincrederea si suspiciunea lui, teama permanenta de dusmani, incapatanarea extrema, perceperea deformata a evenimentelor. De fapt, statul a fost condus de un om bolnav. El si-a ascuns suferinta, i-a evitat pe medici, temandu-se ca oamenii vor afla adevarul despre el”, a concluzionat medicul.