„Nu mi-as fi dorit sa cred ca liderul unui stat membru UE poate face asemenea afirmatie subiectiva si distructiva”, a declarat viceministrul de externe al Armeniei, Shavarsh Kociarian, rugat sa comenteze afirmatia presedintelui Romaniei conform caruia Nagorno-Karabah este parte a Azerbaidjanului si ca aceasta chestiune trebuie solutionata pe baza principiului integritatii teritoriale a Azerbaidjanului. „Daca o astfel de declaratie a fost facuta cu adevarat, ea contravine pozitiei comunitatii internationale, a OSCE, UE, declaratiilor comune ale intalnirilor ministeriale de la Helsinki, Atena, Alma-Ata, Astana, a declaratiilor comune ale presedintilor Medvedev, Obama si Sarkozy, care stabilesc clar ca statutul Nagorno-Karabah trebuie determinat pe baza votului popular. In cel mai bun caz, asemenea afirmatii facute in favoarea Azerbaidjanului nu pot sa starneasca decat nedumerire”, a spus diplomatul armean, conform agentiei Mediamax.

Traian BasescuFoto: HotNews.ro

Publicatia electronica Armtoday aminteste ca, intr-un interviu acordat de presedintele Tratian Basescu televiziunii azere, acesta a declarat ca „Romania a fost a doua tara dupa Turcia, care a recunoscut independenta Azerbaidjanului si in aceasta regiune partenerul nostru numarul unu este Baku”.

„Orice tentativa de a incalca integritatea teritoriala a Azerbaidjanului, a oricaui alt stat trebuie privita drept incalcare a normelor de drept international. Dupa parerea noastra, Nagorno Karabah este parte a teritoriului Azerbaidjanului. Este problema minoritatii armene in interiorul Azerbaidjanului. Iar aceasta chestiune trebuie rezolvata pe baza normelor de drept international”, a spus Basescu.