NASA sarbatoreste anul acesta 21 de ani de functionare a telescopului spatial Hubble prin imaginea spectaculoasa a doua galaxii care interactioneaza, cunoscute sub numele de Arp 273. Imaginea a fost initial captata pe 17 decembrie 2010. NASA sustine ca forma unica, "de trandafir" a celor doua galaxii, care se afla in constelatia Andromeda, la aproximativ 300 de milioane de ani-lumina de Pamant, se datoreaza fortei gravitationale dintre galaxii.

Forma unica a doua galaxii captata de telescopul HubbleFoto: NASA

Noua imagine infatiseaza galaxia spirala UGC 1810 sub forma unui disc distorsionat de forta de atractie gravitationala a galaxiei-sora aflata sub ea, denumita UGC 1813.

"De 21 de ani, Hubble a schimbat profund viziunea noastra asupra universului, care ne permite sa privim spre trecut, in vreme ce ne face sa deschidem ochii spre minunile din jurul nostru. Dupa tot acest timp, noile imagini Hubble sunt dovada activitatii din spatele celui mai faimos observator din lume", a declarat administratorul NASA, Charles Bolden.

Telescopul spatial Hubble este o veritabila masina de calatorit in timp care a bulversat viziunea si intelegerea Universului. Plasat pe o orbita la circa 600 de kilometri altitudine in 25 aprilie 1990 de naveta Discovery, Hubble a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase din spatiu si milioane de date, deschizand o noua era in astronomie.

Totusi telescopul, rezultatul unei colaborari intre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), a avut parte de inceputuri dificile si nu a putut deveni operational decat la trei ani dupa ce a fost instalat.

Cele mai importante descoperiri realizate de Hubble sunt energia intunecata, constanta lui Hubble, formarea si evolutia galaxiilor, exoplanetele si materia intunecata.