Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat miercuri enormul deficit bugetar al Statelor Unite si a acuzat Washingtonul ca inunda pietele cu dolari devalorizati, relateaza AFP.

"Uitati-va la balanta comerciala, uitati-va la deficitul bugetar, la datoria Statelor Unite", a declarat Putin, in cadrul prezentarii bilantului anual al guvernului in fata deputatilor din camera inferioara a Parlamentului rus, Duma.

"Noi nu avem nimic de acest gen si sper ca acest lucru nu ni se va intampla niciodata", a spus el, in aplauzele deputatilor.

"Dar pentru ei e mai usor. Pur si simplu au dat drumul la tiparnita", a adaugat Putin, acuzand Washingtonul ca "se comporta ca un huligan" inundand pietele mondiale cu dolari devalorizati.

"Sper ca vom continua sa ne intarim moneda pentru a o transforma intr-o valuta de rezerva pentru regiunea noastra", a spus el.

Luni, Standard and Poor's a retrogradat de la "stabil" la "negativ" perspectiva asupra ratingului datoriei statului federal, estimand ca exista o sansa din trei ca SUA sa-si piarda ratingul maximal, "AAA", in urmatorii doi ani.

Presedintele Barack Obama si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, au subliniat ca nu vor permite ca acest lucru sa se intample.

Casa Alba a anuntat in februarie ca deficitul bugetar va urca in 2011 la 10,9% din produsul intern brut, nivel care nu a mai fost atins niciodata de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.