Un imens convoi de camioane, despre care se crede ca ar fi transportat cadouri pentru elita nord-coreeana, a fost vazut venind din China, cu ocazia aniversarii fondatorului regimului, a relatat presa de la Phenian, potrivit AFP.

Daily NK, o publicatie online, animata de activisti anti-regim, a relatat marti ca a vazut imagini video cu un convoi de peste 200 de camioane intrand in tara, traversand raul Yalu, care marcheaza frontiera cu China.

Fotografii cu acestea pot fi vazute pe dailynk.com.

Convoiul a fost filmat pe 14 aprilie, in ajunul aniversarii lui Kim Il-Sung, fondatorul regimului acum condus de Kim Jong-Il.

Aceasta sarbatoare este deseori o ocazie pentru ca regimul sa ofere cadouri elitei partidului si armatei, precum televizoare, ceasuri sau echipament electro-casnic.

Totusi, "imaginea a peste 200 de camioane trecand raul Yalu bara la bara nu este un spectacol pe care il vezi in fiecare zi. Probabil ca este vorba de cadouri pregatite in China inainte de aniversare. Au fost vazute de asemenea bunuri electronice scumpe, cum ar fi televizoare cu ecran mare la Depozitul Hualian in Dandong", un oras portuar chinez situat la granita cu Corerea de Nord, scrie sursa.

Cea mai mare parte din bunurile destinate Coreei de Nord sunt stocate la Dandong inainte sa ajunga la orasul vecin nord-coreean, Sinuiju.

In ciuda dificultatilor economice si penuriei de alimente pentru populatie, cheltuielile Phenian-ului la aniversarea lui Kim Il-Sung si fiilor lui Kim Jong-Il se ridica la milioane de dolari.