Un sat medieval din Italia, atestat pentru prima oara in 1059, este de vanzare pentru 550.000 de euro, transmite Independent.ie. Valle Piola este compus din 11 cladiri de piatra, intre care o biserica din secolul al XIII-lea si doua case folosite in trecut de ciobanii care populau regiunea.

Valle PiolaFoto: Captura YouTube

Satul se afla in Muntii Apenini, in regiunea centrala Abruzzo, in mijlocul parcului national Gran Sasso.

Potrivit informatiilor, zona a fost serios depopulata in ultimele decenii, din cauza plecarii celor care cresteau oi.

Localitatea este alcatuita din 11 locuinte din piatra, cu balcoane de lemn, imobilele fiind majoritatea in ruine. Legatura cu lumea exterioara este asigurata de o simpla carare prafuita.

Satul Valle Piola a fost mentionat pentru prima data in 1059.

Publicatia scrie ca potentialul cumparator trebuie sa fie pregatit sa infrunte zapada si viscolul in timpul iernii, precum si verile lungi si fierbinti.

Consiliul local si un batran care detine unele din locuinte au scos satul la vanzare, deoarece nu exista fonduri publice pentru restaurarea localitatii si pentru protejarea satului de vandali.

Daniele Palumbi, primarul localitatii Torricella Sicura, aflata in apropiere, a declarat ca Valle Piola este parasit de circa 30 de ani. "Este un loc minunat, o adevarata bijuterie. Toate cladirile sunt realizate din pietre locale", a declarat Palumbi.

Oficialul a afirmat ca nu poate estima cat costa renovarea locuintelor, adaugand ca "depinde de cumparator sa schiteze un plan".

Vezi imagini cu satele pustii din regiunea Teramo.