Miliardarul american Donald Trump a declarat ca Statele Unite ar trebui sa confiste campurile petrolifere din Libia si Irak, pentru a stopa cresterea preturilor la combustibili. Intr-un interviu pentru ABC, Trump a afirmat si ca autoritatile americane trebuie sa aiba o atitudine mai transanta fata de Arabia Saudita si OPEC.

Donald TrumpFoto: Captura Youtube.com

Potrivit presei americane, Donald Trump, care are o avere estimata la 2 miliarde de dolari, se pregateste sa-si anunte in curand candidatura la presedintia SUA.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Donald Trump in interviul acordat lui George Stephanopoulos, pentru canalul ABC:

* iata ce se intampla cu preturile la combustibil. Ele se indreapta spre 5, 6, 7 dolari (n.red. galonul)

* nu avem pe nimeni la Washington care sa-i sune pe cei din OPEC si sa le spuna: "Prieteni, e timpul. S-a terminat. Nu mai puteti sa faceti asta"

* nu stiu daca ati vazut ca Arabia Saudita a declarat foarte raspicat ca exista o multime de petrol. "Urmeaza sa reducem productia". Stii ce inseamna reducerea asta? Ca vor creste si mai mult pretul

* ei nici n-ar fi fost aici daca nu am fi fost noi

* acesti 12 indivizi stau in jurul mesei si spun: "Hai sa le-o facem americanilor!". Si, ca sa vorbim sincer, si restului lumii

* eu o sa-i privesc drept in ochi si o sa le spun: "Prieteni, v-ati distrat destul. Distractia voastra a luat sfarsit"

* i-as ameninta ca nu le mai asigur protectia in ceea ce priveste securitatea campurilor petrolifere

* preturile la petrol ar putea sa coboare, deoarece exista o gramada de petrol, peste tot in lume

* ei (n.red. sauditii) nu mai stiu unde sa-l verse. Este atat de mult petrol, peste tot in lume, ca ei nu mai stiu unde sa-l verse... Iar Arabia Saudita vrea sa reduca productia. Credeti ca sunt prietenii nostri? Nu sunt prietenii nostri.

* sa va explic ceva. Am mers in Irak. Am cheltuit pana in prezent 1.5 trilioane de dolari. Puteam sa refacem jumatate din Statele Unite. Si urmeaza acum sa plecam din Irak. In vremurile trecute, atunci cand aveai un razboi, prada apartinea invingatorului. Mergeai la lupta, castigai razboiul si luai prada

* nu furam campurile petroliere, nu furam nimic.... Ne luam inapoi cele 1.5 trilioane de dolari. Ne rambursam singuri acesti bani.

Duminica, Trump declarase pentru CNN ca, in calitate de presedinte al SUA, n-ar fi intervenit pentru protectia civililor libieni daca acestia n-ar fi fost de acord "sa scrie un cec gras pentru Statele Unite".

"De ce nu ne platesc?... Vrem cinci miliarde de dolari. Am cheltuit deja 1.5 miliarde de dolari luptand impotriva lui Gaddafi. Vrem cinci miliarde imediat si dupa aia intram in lupta... Acesti bani sunt un nimic pentru ei. Ne-ar scrie un cec in doua secunde", a afirmat Donald Trump.

Miliardarul a adaugat ca este nostalgic pentru anii in care SUA puteau sa pretinda resursele natiunilor infrante. "In trecut, cand mergeai intr-un razboi si castigai, tara respectiva era a ta. Fie ma duc la razboi si le iau petrolul, fie nu mai merg deloc... Le-as lua petrolul, le-as da destul cat sa traiasca foarte fericiti", a spus omul de afaceri american.