Comisia Europeana va aloca fonduri suplimentare, de 110 milioane de euro, in scopul finalizarii constructiei noului sarcofag ce trebuie sa acopere reactorul patru al centralei atomice de la Cernobil, care a explodat in 1986, a anuntat luni presedintele CE, Jose Manuel Barroso, transmite Reuters.

"Maine sunt gata sa anunt alocarea de extra fonduri din partea Comisiei Europene, de 110 milioane de euro", i-a spus Barroso presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, potrivit agentiei Interfax.

Uniunea Europeana este unul dintre principalii sustinatori financiari ai Ucrainei care vor participa, marti, la Kiev, la o conferinta si un summit dedicate implinirii a 25 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil.

Reprezentantii a 50 de tari vor lua parte la eveniment, prilej pentru lansarea unui nou apel in vederea strangerii celor 740 de milioane de euro care mai sunt necesare pentru refacerea sarcofagului care are rolul de a izola reactorul grav avariat in urma accidentului de la Cernobil.

Accidentul de la Cernobil, produs la 26 aprilie 1986, este considerat cea mai grava catastrofa nucleara civila din istorie. Expertii au avertizat inca de acum mai bine de 5 ani ca sarcofagul de beton care acopera reactorul 1 al centralei nuclearoelectrice de la Cernobil, Ucraina, este plin de crapaturi, iar apa de ploaie care intra prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si poate provoaca reactii necontrolate.