Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a acuzat luni Statele Unite ca incearca sa provoace tensiuni intre Iran si tarile arabe, a doua zi dupa apelul monarhiilor din Golf de incetare a "ingerintelor" iraniene in afacerile interne ale acestor state, relateaza AFP.

"Statele Unite incearca sa semene discordie intre siiti si suniti (...) Incearca sa creeze tensiuni intre Iran si arabi dar planul lor va esua", a declarat presedintele iranian, intr-un discurs pronuntat cu ocazia defilarii anuale a armatei, retransmis de televiziunea de stat.

Cu o zi in urma, cele sase tari membre ale Consiliului de cooperare din Golf (CCG - Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Oman), conduse de familii sunite, au denuntat ingerintele Iranului, tara majoritar siita, in afacerile lor interne.

Ei au cerut comunitatii internationale si Consiliului de Securitate al ONU, cu ocazia reuniunii de la Ryad, sa stopeze "ingerintele si provocarile iraniene flagrante", in special in revoltele din Bahrain.

"Republica islamica a Iranului este prietena cu toate natiunile si vrea sa le sustina dezvoltarea. Sunt sigur ca, prin vigilenta oamenilor si a liderilor politici si, sper, a guvernelor din regiune, acest nou complot al arogantilor (Statele Unite, n.r.) va esua", a spus Ahmadinejad.

"Conducatorii pro-sionisti din Statele Unite incearca sa salveze regimul sionist dar nu vor reusi", a adaugat el, afirmand ca in curand va aparea un nou "Orient Apropiat, fara dominarea Statelor Unite si a regimului sionist".

"Statele Unite nu sunt un prieten cinstit. Experienta a aratat ca ei au luptat impotriva propriilor lor prieteni, care s-au sacrificat pentru ei", a continuat Ahmadinejad, facand aluzie la caderea regimurilor presedintilor egiptean Hosni Moubarak si tunisian Zine Al Abidine Ben Ali.

Iranul este o tara majoritar siita in timp ce monarhiile arabe din Golf sunt majoritar sunite, cu exceptia Bahrainului, a carui populatie este siita dar este condus de o dinastie sunita.