Secretarul de stat american Hillary Clinton a oferit propria versiune de protocol in timpul intalnirii avute duminica cu familia imperiala a Japoniei - o strangere de mana si un sarut pe obraz, relateaza AFP.

Venita sa exprime sprijinul Statelor Unite pentru Japonia in cadrul unei vizite de cateva ore la Tokyo, Hillary Clinton si-a luat libertatea de a o saruta pe obraz pe imparateasa Michiko si de a da mana cu imparatul Akihito, fara a face insa o plecaciune.

In noiembrie 2009, la intalnirea cu familia imperiala nipona, presedintele Barack Obama a fost criticat de o parte a presei americane si de opozantii sai pentru ca "a facut o plecaciune" in fata imparatului Akihito al Japoniei. Casa Alba a explicat atunci ca liderul american nu a facut altceva decat sa respecte protocolul nipon.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a ajuns duminica in Japonia, aratandu-si sprijinul pentru aceasta tara grav lovita de un cutremur de 9 grade pe scara Richter si de un tsunami devastator. In cadrul vizitei, Clinton a anuntat ca SUA a semnat cu Japonia un parteneriat public-privat pentru reconstructia post-cutremur.