Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat sambata ca legea starii de urgenta, in vigoare de 48 de ani in aceasta tara, va fi abolita in urmatoarea saptamana, dar a avertizat ca sunt pregatite noi legi, care nu vor fi indulgente fata de ceea ce el a numit "un sabotaj", referindu-se la protestele fara precedent din ultimele saptamani din Siria, transmite Reuters.

Intr-un discurs sustinut sambata in fata noului cabinet de guvernare, pe care l-a investit saptamana trecuta, Assad a spus ca stabilitatea tarii ramane prioritatea sa, dar a subliniat ca este nevoie de o reforma care sa "intareasca frontul intern", in urma vehementelor proteste impotriva conducerii sale autoritare.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.