Fortele siriene de securitate au folosit, vineri, bastoane si gaze lacrimogene pentru a impiedica zeci de mii de persoane din suburbiile capitalei Damasc sa ajunga in piata centrala a orasului, Abbasside, relateaza Reuters. Martorii au declarat ca politistii i-au fugarit pe demonstranti strigand: "Vreti libertate? O sa va dam noi libertate!".

"Am numarat 15 autobuze pline ale mukhabarat (politiei secrete). Acestia au mers pe aleile aflate la nordul pietei, urmarind protestatarii si strigand: Tradatorilor, vreti libertate? Va vom da libertate!", au declarat martorii.

Un demonstrant din suburbia Harasta, care a participat la miting, a afirmat ca manifestantii strigau: "Poporul vrea sa rastoarne regimul", distrugand in acelasi timp numeroase afise cu presedintele Bashar al-Assad, aflate de-a lungul drumului.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

Opozitia siriana a declarat recent ca Iranul a trimis 10.000 de soldati din trupele de elita in Siria pentru a proteja regimul presedintelui Bashar al-Assad. Potrivit Partidului Reformei din Siria, militarii iranieni "au preluat controlul efectiv al tarii in ultima saptamana". Surse din serviciile americane de informatii sustin ca Garda Revolutionara din Iran "si-a manifestat prezenta in Siria din 2008".

Partidul Reformei din Siria a precizat ca Iranul a trimis in Siria 10.000 de militari din Garda Revolutionara, care si-au stabilit cartierul general la Homs, o provincie aflata in partea centrala.

Gruparea de opozitie, a carei conducere se afla la Washington, a afirmat ca "in esenta, Garda Revolutionara ocupa in prezent Siria si a devenit conducatorul sau de facto".

"Siria a devenit cea de-a 32-a provincie a Iranului", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Reformei, Farid Ghadry.