NATO trebuie sa garanteze ca sistemul de aparare antiracheta din Europa nu va fi in niciun caz indreptat impotriva potentialului strategic rusesc, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Alianta nord-atlantica, Dmitri Rogozin, citat de RIA Novosti.

Modul de operare a interceptorilorFoto: defense.gov

"Avem nevoie de garantii reale, nu de retorica", a precizat Rogozin, cu o zi inainte de reuniunea Consiliului Rusia-NATO la nivel de ministri de externe, din 15 aprilie, la Berlin.

Rogozin, care prezideaza grupul interministerial insarcinat cu cooperarea cu NATO asupra scutului antiracheta, a afirmat ca Rusia spera sa ajunga la un acord asupra "conditiilor concrete de realizare a scutului, care sa impiedice vizarea unuia dintre membrii Consiliului Rusia-NATO, chiar si in cel mai dramatic caz".

Administratia republicana condusa de George W. Bush a propus instalarea in Europa a unor elemente ale scutului antiracheta pentru a preveni eventuale atacuri din Iran sau din Coreea de Nord. Proiectul prevedea instalarea unui radar in Cehia si a unor rachete interceptoare in Polonia.

Simtindu-se amenintata, Rusia si-a exprimat in mai multe randuri ostilitatea fata de acest proiect.

Romania s-a oferit sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta iar acest proiect a fost mentionat in concluziile finale ale summitului NATO de la Lisabona.

Alianta atlantica insista asupra crearii a doua sisteme de aparare antiracheta, coordonate, dar independente. Moscova propune in schimb crearea unui sistem indivizibil care sa integreze dispozitivele celor doua parti.

Recent, Rusia a indicat ca ar dori sa aiba unul dintre cele doua "butoane rosii" care controleaza scutul.