Organizatiile pentru apararea drepturilor omului s-au declarat "scandalizate" dupa ce o fetita de sase ani a fost perchezitionata corporal de catre o agenta de securitate de la Aeroportul international Louis Armstrong din New Orleans, relateaza CBS. Transportation Security Administration (TSA) a spus ca agentul sau a respectat procedurile, insa multi au afirmat ca atingerea copiilor "nu este necesara".

Fetita perchezitionataFoto: Captura YouTube

Incidentul a avut loc la 5 aprilie si a fost inregistrat video de o persoana aflata la fata locului.

O agenta a TSA poate fi auzita explicand modalitatea in care o va perchezitiona pe fetita. Mama copilei intreaba: "Nu o puteti trece din nou prin scanner?", la care agenta raspunde: "Nu".

TSA a precizat ca agenta sa a actionat intr-o "maniera profesionista" si a respectat procedurile privind scanarea si perchezitia. Diferite voci au criticat insa atingerea copilei de catre un adult, mai ales ca fetita s-a plans ca "nu vreau sa fac asta".

"Un copil de sase ani nu trebuia supus unui astfel de tratament de la bun inceput, daca nu exista motive sa o suspectezi, pe ea sau pe parintii sai, ca sunt infractori", a declarat Marjorie Esman, director executiv la ACLU Louisiana. Ea a spus ca TSA trebuie sa fie "mai selectiva" in ceea ce priveste persoanele pe care le perchezitioneaza.

Pe de alta parte, un expert in chestiuni de securitate nationala a afirmat ca "astfel de perchezitii se intampla mereu... undeva in America. Fie ca ne place sau nu, adevarul este ca ele sunt parte a securitatii dupa atacurile din 11 septembrie 2001... Nu poti sa elimini copiii din aceasta ecuatie. Exceptia ar indica teroristilor ca exista o gaura in metodele noastre de securitate. Teroristii au dovedit ca pot introduce explozivii la bordul avioanelor. Al Qaeda nu se da in laturi de la a utiliza copii".

TSA a precizat ca, in mai multe randuri, copiii au fost folositi pentru a transporta explozibili in diferite locuri. "Copiii si adultii trebuie sa fie supusi acelorasi restrictii pentru a asigura securitatea", a spus Transportation Security Administration.

Controalele efectuate de TSA au provocat nemultumire in multe aeroporturi din SUA, dupa ce unii pasageri au sustinut ca au fost "pipaiti" de agentii de securitate, iar controalele "le incalca intimitatea". Pasagerii care refuza sa treaca prin detectoarele corporale sunt perchezitionati de agentii TSA.

Intr-o declaratie facuta anul trecut si citata de BBC, seful TSA, John Pistole, a afirmat ca in prezent se depun eforturi pentru a face controalele "cat mai putin neplacute pentru pasageri". Pistole a adaugat insa ca nu vor exista "schimbari pe termen scurt".