Mai multi parlamentari iranieni au inaintat o propunere legislativa in care afirma ca trebuie interzisa prezenta in societate a cainilor, considerate animale "murdare", relateaza pagina electronica a postului de televiziune Al Arabiya. Propunerea celor 39 de legislatori a fost depusa in Majlis, parlamentul tarii.​

Agentia oficiala IRNA a anuntat ca parlamentarii care cer interzicerea cainilor si a altor animale de companie considerate "murdare" vor ca propunerea lor sa fie parte a legii islamice ce guverneaza tara. Initiatorii legii afirma ca detinerea de caini este o practica ce contravine valorilor iraniene, fiind o influenta a culturii occidentale.

Daca legea va fi aprobata, proprietarii de caini nu vor avea dreptul sa-si duca animalele in locuri publice si in masini.

Cei care incalca legea prima oara vor primi o amenda de circa 4.800 de dolari si vor avea la dispozitie 10 zile pentru a scapa de caine. Daca nu vor face asta, autoritatile din domeniul sanatatii vor lua animalul de la stapanul sau. Nu este clar ce se va intampla cu cainii preluati de oficialii medicali.

Ministerul Sanatatii, Consiliile locale si Comitetele de Cultura din Parlament vor fi insarcinati cu implementarea legii.

Al Arabiya a afirmat ca nu este pentru prima data cand in Iran exista o campanie impotriva cainilor. In iunie 2010, marele ayatollah Naser Makarem Shirazi a trimis un mesaj in care afirma ca practica detinerii de caini ca animale domestice trebuie oprita, el publicand o fatwa (un decret religios) in care spunea: "Prietenia cu cainii este o imitare oarba a Occidentului. Exista multi oameni in Occident care-si iubesc cainii mai mult decat sotiile si copii".

Liderul religios a precizat totusi ca in Coran nu este interzis in mod explict contactul cu cainii.

In octombrie 2010, un cleric din Orumiyeh, Hojatolislam Hassani, a cerut arestarea tuturor cainilor si a proprietarilor lor.

Detinerea de caini a devenit tot mai frecventa in Iran, in special in randul iranienilor bogati din nordul Teheranului.

Agentii religiosi si politistii au amendat deseori proprietarii de caini, iar animalele au fost confiscate.