Intr-o clinica privata din Jakarta, o asistenta sufla fumul de tigara in gura unei paciente, grav bolnava. In Indonezia, unul dintre ultimele paradisuri ale tutunului, pana si bolnavii de cancer sunt tratati cu ajutorul ... tigarilor, relateaza AFP.

Pacienta, occidentala, sufera de emfizem, dupa ce a fumat zeci de ani. Alaturi de cancer si autism, aceasta boala a plamanilor este una dintre maladiile pe care clinica Griya Balur pretinde ca le trateaza.

Griya Balur ar fi fost interzisa in numeroase alte colturi ale lunii, dar nu si in Indonezia, una dintre economiile emergente care reprezinta un refugiu pentru marii producatori de tutun, ale caror profituri scad in Occident.

O puternica traditie a fumatului, o reglementare slaba si miliardele de dolari pe care guvernul le colecteaza gratie tigarilor fac ca aceasta industrie sa prospere in Indonezia.

Dr Gretha Zahar spune ca in clinica sa au fost tratati cu fum de tigara 60.000 de bolnavi in zece ani.

Cu un doctorat in nanochimie obtinut la universitatea Padjadjaran din Bandung, dr Zahar crede ca modificand nivelul de mercur din tutun se pot trata multe boli, precum cancerul, si se poate impiedica procesul de imbatranire.

"Mercurul este cauza tuturor bolilor. Tigarile mele, pe care le numim Tigarile divine, contin principii active care extrag mercurul din corp", explica ea.

Pe site, ea afirma ca nu are nevoie sa-si supuna metodele folosite unor teste clinice. Nu are suficienti bani pentru a se lupta impotriva "oamenilor de stiinta din medicina occidentala".

Parand sa ignore faptul ca tutunul creaza depedenta si ruineaza sanatatea, indonezienii, tineri si batrani, raspund cu entuziasm campaniilor de publicitate ale producatorilor de tigari.

Se fumeaza in saloanele de infrumusetare si in salile de asteptare de la dentist. Unii parinti le dau tigari copiilor pentru a-i calma. Adolescentii care cumpara bilete la un concert primesc gratuit tigari.

Legile care interzic fumatul in unele locuri sunt rareori aplicate iar publicitatea inunda tara si ecranele televizoarelor.

Un pachet de tigari costa circa un dolar (0,69 euro) iar tutunul reprezinta adeseori a doua cheltuiala in bugetele familiilor celor mai sarace, dupa hrana.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ponderea fumatorilor s-a multiplicat de sase ori in 40 de ani. Aproximativ 400.000 de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de tutun.

Pentru a promova fumatul, industriasii au recurs la aceleasi metode in economiile emergente ca cele utilizate cu decenii in urma in Occident: tigara este un simbol al virilitatii pentru barbati si este prezentata drept cool si sexy, respectiv buna pentru sanatate, in randul femeilor si al copiilor.