Legumele si fructele recoltate de pe o raza de 50 de kilometri de langa centrala nucleara avariata de la Fukushima s-au vandut cel mai rapid intr-o piata special organizata pentru a sustine agricultorii afectati de catastrofa, potrivit AFP.

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez gusta legume de langa FukushimaFoto: Agerpres/AP

"Produsele de la ferma s-au cumparat intr-o ora si a trebuit sa oprim vanzarea," s-a mandrit Hiryuki Watanabe, unul dintre organizatorii evenimentului.

In piata temporara instalata aproape de o statie de metrou din Tokyo, toate legumele si fructele au fost testate pentru a se demonstra ca nu sunt radioactive, a dat asigurari acesta.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a facut un tur al pietei si a degustat cateva capsune si o rosie. "E foarte buna!" a spus el. "Mancati, va rog. Nu sunt aduse la vanzare decat produse sanatoase."

Guvernul japonez a ridicat recent masurile de interdictie de vanzare care au fost luate pentru anumite legume verzi din patru prefecturi de langa Fukushima, din cauza nivelului anormal de ridicat al radioactivitatii. Masura a insemnat o lovitura grea pentru aceasta regiune agricola, cunoscuta pentru calitatea unor produse cum sunt spanacul, laptele sau carnea de vita.

Watanabe a dat insa asigurari ca in ultima vreme situatia s-a ameliorat, iar preturile care au scazut dupa 11 martie au crescut cu 50%.