​Politistii francezi au arestat, luni dimineata, doua femei ce purtau valul islamic, in timp ce protestau in fata Catedralei Notre Dame din Paris impotriva legii anti-burqa, relateaza Telegraph. Retinerea celor doua femei a avut loc la doar cateva ore dupa ce legea ce interzice purtarea vestmantului in locuri publice din Franta intrase in vigoare.

Legea anti-burqa a intrat in vigoareFoto: Agerpres

Impreuna cu cele doua femei, au mai fost arestati si alti manifestanti.

Ziaristii prezenti la fata locului au declarat ca arestarile s-au produs dupa ce politistii au intervenit pentru a imprastia demonstrantii, care nu aveau autorizatie.

Sambata, politistii din Paris au arestat 59 de persoane, inclusiv 19 femei care purtau val, in timp ce protestau impotriva noii legi.

Politia franceza a anuntat recent ca va impune "cu prudenta" aplicarea noii legi, de teama ca ar putea provoca violente. Oficialii se tem ca extremistii musulmani vor profita de implementarea noii legi pentru a ataca ofiterii de politie.

Politistii au fost avertizati sa nu aresteze femei in moschei sau in apropierea acestora.

Legea ce interzice purtarea valului islamic in locuri publice a intrat in vigoare incepand de luni in Franta, aceasta devenind a doua tara europeana dupa Belgia care aplica o astfel de interdictie. Se estimeaza ca legea, adoptata de Parlamentul de la Paris pe 11 octombrie 2010 dupa o dezbatere furtunoasa, va afecta aproximativ 2.000 de femei musulmane care poarta niqab-ul, valul care acopera fata, sau burqa, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor, din aproximativ 5 milioane de musulmani care locuiesc in Franta.

Legea defineste spatiile publice, in mare, ca orice incinta sau teren deschis publicului larg, cum ar fi magazine, cinematografe, restaurante, piete, precum si cladiri guvernamentale.

Potrivit legii, pedeapsa pentru purtarea valului islamic este 150 de euro sau cursuri despre valorile cetateniei franceze. Totodata, oricine forteaza o alta persoana prin amenintari, violenta sau abuz de putere sa isi acopere chipul va fi inchis timp de un an si amendat cu 30.000 de euro.

Franta este a doua tara europeana, dupa Belgia, care interzice burqa si niqab-ul.