Case, masini, resturi de materiale si gunoaie, maturate de valul tsunami care a urmat devastatorului cutremur care a lovit Japonia la 11 martie, se indreapta spre coastele de vest ale Statelor Unite, relateaza ABC. Oamenii de stiinta prognozeaza ca resturile, care includ si ramasite umane, ar putea ajunge in aproximativ un an pe tarmurile statelor Washington, Oregon si California.

Valul de gunoaieFoto: Captura LiveLeak

Potrivit ABC, resturile ce sunt purtate in prezent de apa includ case intregi, masini si cantitati enorme de gunoaie.

Presa japoneza a scris ca valul tsunami a dus in ocean peste 200.000 de imobile, dar si mii de oameni, masini, barci si diferite gunoaie.

Oamenii de stiinta afirma ca primele gunoaie provenite din Japonia urmeaza sa ajunga pe Coasta de Vest in circa un an, dupa ce sunt purtate de curent spre statele Washington, Oregon si California. "Apoi, resturile se vor indrepta spre Hawaii si din nou inapoi, spre Asia, circuland in asa-numitul North Pacific Gyre", a declarat oceanograful Curtis Ebbesmeyer.

Expertii se tem ca gunoaiele vor avea un "impact major" pentru plajele de pe Coasta de Vest, mai ales ca unele dintre resturi sunt contaminate radioactiv, provenind de la centrala nucleara de la Fukushima.