Primul ministrul japonez Naoto Kan a promis duminica sa faca tot ceea ce este posibil pentru a ajuta sinistratii din nord-estul tarii, care au pierdut totul in catastrofa din 11 martie, afirmand, in cursul unei vizite efectuate intr-un port devastat: "Nu va vom abandona", relateaza AFP.

La o suta de kilometri in sud, centrala nucleara de la Fukushima continua sa creeze ingrijorare aproape zilnic, la o luna de la valul de 14 metri care a devastat instalatiile electrice si circuitele de racire ale reactoarelor.

La a doua sa vizita in zonele afectate, Kan, aflat in continuare la un nivel scazut in preferintele electoratului, s-a deplasat in portul Ishinomaki, grav afectat de cutremurul de 9 grade si de tsunamiul gigant care i-a urmat.

"Nu va vom abandona", le-a promis Kan locuitorilor. "Guvernul va munci din toate puterile alaturi de voi".

El a precizat ca una dintre prioritati este reluarea cat mai rapida a pescuitului de coasta, dupa ce instalatiile portuare si ambarcatiunile au fost distruse practic pe toata coasta pacifica din Tohoku (nord-est).

Primarul, Hiroshi Kameyama, a cerut construirea cat mai rapida a unor locuinte temporare pentru miile de sinistrati care nu au inca un adapost.

"Sunt 17.000 de persoane in centrele de primire si majoritatea nu-si vor recupera niciodata domiciliul lor", a explicat primarul acestui oras cu 163.000 de locuitori, inainte de catastrofa. Acum, 2.653 dintre ei sunt morti si 2.770 sunt dati disparuti.

Kan a promis constructia unui prim lot de 70.000 de locuinte in nord-est, unde 150.000 de oameni traiesc, in total, in centre de primire a sinistratilor.

Dupa o perioada de doliu de o luna, guvernul considera ca a sosit ora reconstructiei.

Un comitet special insarcinat cu lucrarile in Tohoku va fi anuntat oficial luni, ziua de comemorare a catastrofei, iar premierul urmeaza sa ceara populatiei, intr-o conferinta de presa, sa-si majoreze consumul, pentru a sustine a treia economie mondiala.

Dar poluarea radioactiva degajata de centrala de la Fukushima risca sa agraveze si mai mult situatia agricultorilor si a pescarilor din nord-est.

Vanzarea mai multor produse agricole provenite din prefecturile vecine centralei Fukushima Daiichi (Nr.1) a fost interzisa.

Guvernul recunoaste ca centrala este in continuare instabila la o luna de la accident.

Racirea celor sase reactoare, la inceput cu apa de mare si ulterior cu apa dulce, a permis stoparea procesului de fisiune a barelor de combustibil.

Din patru reactoare continua sa iasa fum alb, in timp ce lucrarile de restabilire a sistemelor de alimentare cu curent electric si a pompelor de racire avanseaza foarte lent, in special din cauza prezentei apei puternic radioactive in cladiri.

Peste 20.000 de soldati, 90 de avioane si 50 de nave au fost mobilizate duminica pentru a efectua duminica o noua operatiune de cautare a cadavrelor in largul coastelor, in conditiile in care aproape 15.000 de persoane sunt in continuare disparute. Numarul confirmat de decese se ridica dumincia la 12.998.