Fostul presedinte egiptean, Hosni Mubarak, se considera victima a "unei campanii injuste" si da asigurari ca nu detine bunuri si conturi in strainatate, intr-un mesaj audio difuzat duminica pe canalul al-Arabiya. Aceasta este prima apartitie a lui Mubarak dupa caderea regimului sau, relateaza AFP.

"Nu mai pot pastra tacerea dupa aceasta campanie de defaimare si in fata tentativelor de a-mi afecta reputatia si integritatea mea si a familiei mele", afirma fostul presedinte, care a demisonat in 11 februarie, dupa proteste violente in strada.

O comisie infiintata de noua conducere din Egipt la inceputul lunii aprilie va calatori prin Europa pentru recuperarea bunurilor detinute de fostul presedinte Hosni Mubarak si de alti politicieni din fostul regim. Comisia spera sa descopere si conturile secrete detinute de fostii oameni de stat. Guvernele din UE au hotarat in data de 21 martie inghetarea activelor lui Mubarak si a altor 18 oameni de stat egipteni.

Elvetia a blocat unele conturi despre care se presupune ca ar apratine fostului presedinte inca din 18 februarie, data la care acesta a parasit functia. Presedintele comisiei, Essam el-Gawahri, doreste recuperarea activelor in folosul tarii potrivit prevederilor conventiei ONU impotriva coruptiei. Activistii care au reusit sa rastoarne vechiul regim cer recuperarea averilor aflate in strainatate cat mai curand, averi despre care se crede ca insumeaza miliarde de dolari.