Sotia presedintelui Poloniei, Anna Komorowska, si rudele celor 96 de victime ale accidentului avionului prezidential polonez, care au avut loc in urma cu un an, au mers sa se reculeaga sambata la Smolensk, in vestul Rusiei, acolo unde a avut loc drama.

Victimele accidentului aviatic din SmolenskFoto: Reuters

Aproximativ 125 de membri ai familiilor victimelor au ajuns cu autobuzul la Moscova pentru a participa la o ceremonie pe aeroportul unde Tupolevul 154 al presedintelui Lech Kaczynski s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze, avand la bord zeci de inalti demnitari politici si militari.

Reuniti sub zapada la picioarele unei cruci de lemn ridicata la locul dramei care a socat lumea intreaga, apropiatii celor disparuti, adeseori plangand, au citit rugaciuni.

"Ne aflam intr-un loc ce va lasa intotdeauna o cicatrice in memoria noastra", a spus prima doamna a Poloniei.

"Dar, uniti, ne va fi mai usor sa depasim aceasta suferinta", a adaugat ea, inainte de a se reculege in fata copacilor care poarta inca urmele accidentului din 10 aprilie 2010.

Apropiatii victimelor au depus candele la locul accidentului, inainte de a se indrepta spre padurea Katyn, unde dictatorul sovietic Stalin a executat in urma cu 71 de ani 22.000 de ofiteri polonezi.

Delegatia defunctului presedinte Kaczynski se indrepta spre acelasi loc in urma cu un an, cand avionul in care se afla s-a prabusit, ucigand toti pasagerii.

Anna Komorowska si rudele victimelor au depus apoi flori la monumentul care comemoreaza moartea miilor de ofiteri polonezi.

Katyn si tensiunile ruso-poloneze

Katyn reprezinta in continuare un subiect de tensiune in relatiile ruso-poloneze, dar drama aparatului prezidential a antrenat o detensionare intre cele doua tari, Moscova transmitand numeroase documente legate de masacrul ofiterilor polonezi iar Parlamentul rus a adoptat o declaratie care a denuntat aceasta crima.

Dar relatiile bilaterale s-au deteriot ulterior din nou din cauza dezacordurilor legate de concluziile rusesti asupra cauzelor accidentului.

Moscova sustine ca pilotii polonezi sunt vinovati, deoarece au vrut sa aterizeze in ciuda avertismentelor turnului de control legate de vremea foarte proasta. Varsovia acuza la randul eu Rusia ca a omis sa prezinte erorile controlori de trafic rusi.

Autoritatile ruse au inlocuit placuta comemorativa

O noua polemica a izbucnit de altfel sambata, dupa ce Moscova a schimbat o placa ce comemora accidentul. Noua placa, in limbile rusa si poloneza, nu mentioneaza ca presedintele polonez se indrepta spre o ceremonie dedicata memoriei ofiterilor masacrati la Katyn.

Rusia s-a justificat explicand ca prima placa nu era decat in limba poloneza si a fost amplasata la locul accidentului fara aprobarea aturitatilor ruse.

"Acesta schimbare (a placutelor intervenita ) astazi ne-a surprins. In aceasta dimineata am cerut explicatii Moscovei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului polonez de Externe, Marcin Bosacki, citat de agentia PAP.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski, care se va intalni luni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, pentru ceremoniile de la Katyn si Smolensk, a afirmat si el, intr-un interviu acordat vineri cotidianului Rossiïskaïa Gazeta, ca Polonia asteapta in continuare primirea "probelor si documentelor" legate de accident.

El a apreciat insa ca presedintele rus intelege importanta masacrului de la Katyn. Medvedev "stie ca problema Katyn se afla la radacina temerilor si a durerii polonezilor si ca aceasta este cheia in relatiile ruso-poloneze", a subliniat Komorowski.