Doua persoane au fost ucise in noaptea de vineri spre sambata in Cairo, dupa ce militarii au incercat sa disperseze o manifestare care cerea plecarea sefului armatei, la doua luni de la caderea lui Hosni Mubarak, care a incredintat conducerea tarii fortelor militare, anunta AFP, care citeaza surse medicale.

Un oficial al armatei a declarat nu poate nici sa confirme, dar nici sa infirme decesele, adaugand ca a fost deschisa o ancheta. Daca decesele se confirma, acestea ar fi primele de la caderea lui Mubarak, in 11 februarie.

Cel putin 18 persoane au fost ranite in aceste incidente care au avut loc in emblematica piata Tahrir, in centrul capitalei, au afirmat sursele medicale, care nu au precizat daca ranile au fost provocate de gloante.

"Nu am utilizat munitie de razboi", a sustinut un oficial al armatei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Aproximativ 200 de manifestanti ocupau in continuare centrul pietei, in dupa-amiaza de sambata.

In zori, politia militara a tras in aer rafale de arma automata, au spus mai multi martori, in timp ce agentia oficiala Mena vorbea de o interventie a fortelor ministerului de Interne.

Un autobuz militar si unul civil au fost incendiate in piata Tahrir, in timp ce un camion al armatei partial calcinat se afla in apropiere.

Aceste violente vin in contextul recentei cresteri a tensiunilor legate de rolul armatei, insarcinata sa conduca tara de la plecarea lui Mubarak.

Manifestantii au afirmat ca doresc sa ramana in Tahrir atat timp cat maresalul Hussein Tantaui, care conduce Consiliul suprem al fortelor armate, isi pastreaza functia.

Consiliul, format din 20 de generali, a fost insarcinat de Mubarak sa conduca tara, iar maresalul Tantaui, 75 de ani, a fost timp de 20 de ani ministrul Apararii in regimul fostului presedinte.

Ciocnirile au loc dupa o mare manifestatie de protest organizata vineri in piata Tahrir, cand zeci de mii de persoane au cerut judecarea lui Mubarak.

In ciuda unei interdictii exprese din partea conducerii aramtei, sapte ofiteri in uniforma au luat cuvantul de la tribuna pentru a sustine protestatarii si o epurare a armatei.

Armata a promis sa redea puterea civililor spre sfarsitul anului, dupa organizarea de alegeri legislative si prezidentiale.