Egipt: Doua persoane au fost ucise in piata Tahrir, in cadrul protestelor care contesta rolul armatei in conducerea tarii
Un oficial al armatei a declarat nu poate nici sa confirme, dar nici sa infirme decesele, adaugand ca a fost deschisa o ancheta. Daca decesele se confirma, acestea ar fi primele de la caderea lui Mubarak, in 11 februarie.
Cel putin 18 persoane au fost ranite in aceste incidente care au avut loc in emblematica piata Tahrir, in centrul capitalei, au afirmat sursele medicale, care nu au precizat daca ranile au fost provocate de gloante.
"Nu am utilizat munitie de razboi", a sustinut un oficial al armatei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Aproximativ 200 de manifestanti ocupau in continuare centrul pietei, in dupa-amiaza de sambata.
In zori, politia militara a tras in aer rafale de arma automata, au spus mai multi martori, in timp ce agentia oficiala Mena vorbea de o interventie a fortelor ministerului de Interne.
Un autobuz militar si unul civil au fost incendiate in piata Tahrir, in timp ce un camion al armatei partial calcinat se afla in apropiere.
Aceste violente vin in contextul recentei cresteri a tensiunilor legate de rolul armatei, insarcinata sa conduca tara de la plecarea lui Mubarak.
Manifestantii au afirmat ca doresc sa ramana in Tahrir atat timp cat maresalul Hussein Tantaui, care conduce Consiliul suprem al fortelor armate, isi pastreaza functia.
Consiliul, format din 20 de generali, a fost insarcinat de Mubarak sa conduca tara, iar maresalul Tantaui, 75 de ani, a fost timp de 20 de ani ministrul Apararii in regimul fostului presedinte.
Ciocnirile au loc dupa o mare manifestatie de protest organizata vineri in piata Tahrir, cand zeci de mii de persoane au cerut judecarea lui Mubarak.
In ciuda unei interdictii exprese din partea conducerii aramtei, sapte ofiteri in uniforma au luat cuvantul de la tribuna pentru a sustine protestatarii si o epurare a armatei.
Armata a promis sa redea puterea civililor spre sfarsitul anului, dupa organizarea de alegeri legislative si prezidentiale.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
In Algeria e la fel (presedintele e fost general si nimic nu se misca fara aprobarea statului major), in Tunisia la fel (dupa fuga lui Ben-Ali, au ramas la putere nomenklaturistii fostei dictaturi si profita islamistii).
La fel este peste tot in lumea islamica, religia musulmana se acordeaza natural cu dictatura de tip militar (in limba araba 'islam' inseamna 'supunere', convenabil pt lideri militari si dictatori).
Chiar si in cea mai democrata tara islamica, Turcia, tot armata supravegheaza totul si e cu mana pe tragaci contra regimului civil.
Tantaui nu va pleca sub nici o forma, n-are nici unde si a primit binecuvantarea lui Obama, e nevoie de el in lupta contra lui Qaddafi.
Se pare ca generalii din Egipt au intrat in conflict direct cu opozatia formata din democrati si islamisti.