Zeci de milioane de yeni (sute de mii de euro) si seifuri descoperite in ruinele din nord-estul Japoniei, dupa tsunamiul gigant din 11 martie, au fost inmanate politiei, care va avea greaua sarcina de a incerca sa identifice proprietarii de drept, relateaza AFP.

"Bani lichizi si alte obiecte de valoare sunt aduse in mod constant la posturile locale de politie" de supravietuitori si de echipele de salvare, a declarat un purtator de cuvant al politiei din Miyagi, una dintre prefecturile cele mai afectate de catastrofa.

El a adaugat ca este dificil de estimat suma de bani, dar, potrivit agentiei de presa Kyodo, "zeci de milioane de yeni", bani lichizi, se afla in posesia autoritatilor din Miyagi si din prefectura vecina Iwate.

Potrivit legii japoneze, banii lichizi sau obiectele gasite pot fi pastrate, daca proprietarul nu revendica nimic in termen de trei luni.

Seful institutului japonez de prevenire a dezastrelor, Takehiko Yamamura, a cerut autoritatilor sa prelungeasca aceasta perioada legala pentru regiunea devastata din Tohoku si sa dea posibilitatea politistilor sa deschida seifurile, pentru a incerca sa identifice proprietarii.

Recent, un barbat de 69 de ani s-a prezentat la postul de politie din Ishinomaki cu un sac negru pe care il gasise in interiorul casei sale, dupa trecerea unui val tsunami, potrivit Kyodo News.

Sacul continea 100.000 de yeni (800 euro) si un permis de conducere pe numele unei femei. "Din fericire, supravietuise", a declarat sexagenarul care a renuntat la dreptul sau.

Politia din Miyagi estimeaza la cel putin 10% numarul de cazuri in care banii au putut fi inapoiati proprietarilor. "In absenta documentelor, este imposibil sa-i identifici", a explicat un politist.

Japonia este cunoscuta pentru nivelul ridicat de securitate din marile aglomerari urbane si pentru cinstea majoritatii locuitorilor, care au obiceiul de a inapoia autoritatilor portofelele sau gentile gasite in mijloacele de transport sau in locurile publice.

Totusi, cateva vazuri de furturi au fost semnalate in zonele devastate de cutremure si tsunami, parasite de locuitori.