Sase palestinieni au fost ucisi vineri in Fasia Gaza, in urma raidurilor efectuate de aviatia israeliana, in semn de represalii dupa ce o racheta anti-tanc a lovit joi un autobuz pentru scolari in Israel, ranind grav un adolescent, relateaza AFP, care citeaza surse medicale palestiniene.

Un barbat in varsta de 55 de ani, o femeie de 45 de ani si fiica sa de 21 de ani au fost ucisi si alti patru palestinieni raniti de loviturile israeliene in cursul dupa amiezii la est de Khan Yunes, in apropiere de granita cu Israelul, sustin sursele medicale citate, care au vorbit de aproape 50 de persoane ranite in ultimele 24 de ore.

Cateva ore mai devreme, un raid aerian efectuat in acelasi sector a ucis doi membri ai brigazilor Ezzedine al-Qassam, aripa armata a miscarii Hamas, care revendicase tirul de racheta de ieri ca un "prim raspuns la crimele" israeliene, o referire la moartea a trei membri in data 2 aprilie, tot in urma unui raid aerian.

Un alt palestinian a fost ucis intr-un raid aerian in apropiere de Beit Lahiya, in nordul Fasiei Gaza.

Martori oculari afirma ca au vazut mai multi barbati incercand sa traga o racheta spre Israel din acest sector, fara a putea preciza daca victima facea parte din acest grup armat palestinian.

Autorii acestui atac "au depasit linia rosie", a apreciat Benjamin Netanyahu, citat de radioul public militar. "Armata israeliana va riposta imediat si va continua sa loveasca cu hotarare", a adaugat el.

"Vom continua sa actionam astfel incat aceste tiruri de rachete sa inceteze si cei care au tras racheta sa regrete", a precizat si ministurl Apararii, Matan Vilnai.

Noua proiectile au fost trase vineri din Fasia Gaza in sudul teritoriului israelian, fara a provoca insa raniti sau pagube materiale majore.

In ziua precedenta, aproximativ 50 de obuze de mortier si rachete au cazut in sudul Israelului, iar o racheta din Gaza a fost interceptata pentru prima oara de noul sistem anti-racheta israelian Iron Dome.

Hamasul anuntase ca a reusit sa restabileasca consensul obtinut in 26 martie in randul principalelor miscari palestiniene pentru un armistitiu tacit cu Israelul - dupa o escaladare fara precedent de peste doi ani - in conditii de reciprocitate.

Un reprezentant al Jihadului islamic a precizat ca decizia "a fost luata dupa contacte cu tarile arabe".

Hamas incearca sa evite o reeditare a operatiunii armatei israeliene din Gaza, in decembrie 2008-ianuarie 2009, in care si-au pierdut viata 1.400 de palestinieni si 13 israelieni.

Escaladarea violentelor intervine dupa doua operatiuni israeliene care au vizat capacitatile militare ale Hamasului.

Marti, un raid aerian soldat cu doi morti in Sudan, atribuit armatei israeliene, a vizat un lider militar al Hamas care a reusit insa sa scape.

Luni, justitia israeliana a inculpat un inginer palestinian din Gaza arestat in Ucraina si detinut in Israel, de "dezvoltarea si diversificarea in perioada 2002 - 2008 a potentialului rachetelor Hamas".