Mii de manifestanti au inceput sa se adune vineri in emblematica piata Tahrir din Cairo pentru a cere ca presedintele demis Hosni Mubarak si alti membri ai regimului sau sa fie judecati, relateaza AFP.

Aceasta manifestatie, intitulata "Ziua procesului si a purificarii" de catre organizatori, are loc la doua luni de la plecarea lui Mubarak, in 11 februarie, in urma presiunii revoltelor populare. In piata Tahrir au loc proteste in mod regulat din momentul in care Mubarak a demisionat si puterea a fost preluata de catre armata, dar protestul de vineri pare mai important decat precedentele, tinand cont de apelul de sustinere al influentei miscari Fratia Musulmana.

Mubarak se afla la resedinta sa din statiunea balneara egipteana Sharm el-Sheik, pe care nu are voie sa o paraseasca. Averile fostului presedinte, ale sotiei sale Suzanne si a celor doi fii, Alaa si Gamal, sunt inghetate. Numerosi oficiali politici si oameni de afaceri apropiati de clanul Mubarak au aparut in fata justitiei dupa caderea fostului presedinte sau au interdictia de a parasi tara. Manifestantii cer totusi masuri mai ferme.

Anterior acestui protest, numeroase videoclipuri au fost postate pe Youtube, in care persoane care se prezinta drept ofiteri acuza Consiliul suprem al fortelor armate, caruia Mubarak i-a predat puterea, de tradarea idealurilor revoltei populare. Aceste mesaje cer soldatilor sa se alature manifestantilor. In urma acestor apeluri, armata a avertizat ca orice persoana care participa in uniforma la proteste risca inchisoarea.