"Ma tem ca Primavara araba ar putea sa devina una foarte furtunoasa", a declarat Ehud Yaari, principalul expert israelian in chestiuni legate de Orientul Mijlociu. Intr-o declaratie facuta pentru HotNews.ro, analistul israelian afirma ca regiunea araba se va confrunta "cu o lunga perioada de instabilitate". In opinia lui Ehud Yaari, "revoltele din lumea araba au fost motivate de probleme si forte domestice, iar "israelienii nu sunt deloc implicati" in protestele din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Ehud YaariFoto: Arhiva personala

Iata ce crede Ehud Yaari despre revoltele din lumea araba:

ce sunt revoltele arabe: o lupta pentru democratie sau inlocuirea unor dictaturi cu regimuri islamiste?

Sloganul revoltelor este "Libertate" si multi aspira la democratie, dar Fratia Musulmana si alte miscari islamiste incearca deja sa puna mana pe revolutia araba si sa o devieze intr-o directie diferita. Ne pregatim pentru o lunga perioada de instabilitate, noul sistem fiind o "sarocratie" - masele de oameni din strada sunt capabile sa forteze noile guverne sa le indeplineasca cererile.

Problema este aceea ca islamistii au atat putere si organizare, in timp ce liberalii nu sunt organizati pana in acest moment.

Analist-sef pentru Orientul Mijlociu al postului de televiziune israelian Arutz 2 - Channel Two (incepand din 2001) * asistent coordonator pentru teritoriile ocupate, la Ministerul israelian al Apararii (1968) * corespondent pentru Orientul Mijociu al ziarului Davar si al Radioului Armatei (1969-1975), analist-sef pentru aceeasi regiune la postul HaArutz HaRishon - Channel 1 al televiziunii israeliene, editor asociat la The Jerusalem Report (1990-2009) * incepand din 1987, este asociat al Washington Institute for Near East Policy * a castigat premiul redactorilor-sefi ai presei israeliene pentru acoperirea procesului de pace cu Egiptul (1978), premiul Sokolov pentru relatarile din timpul Razboiului din Liban (1982), premiul televiziunii din Israel pentru transmisiunile din timpul Primului Razboi din Golf (1991) * este autorul mai multor carti si al unei serii de televiziune despre evreii khazarii * articolele sale apar in New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Atlantic Monthly, Middle East Insight, Al-Hayat, The Australian, Novoie Vremieh * absolvent de Studii orientale al Universitatii evreiesti din Ierusalim si al Univesitatii din Tel Aviv

Ehud Yaari

cine se afla in spatele revoltelor: CIA, Mossad, telegramele Wikileaks?

Revoltele din lumea araba au fost motivate de probleme si forte domestice. CIA ar putea incerca sa influenteze rezultatul in Libia, insa nu a avut niciun impact in Egipt. Israelienii nu sunt deloc implicati.

ce urmareste Iranul?

Iranienii ii incita la revolta pe siitii din Bahraian si din regiunea de est a Arabiei Saudite. Ei ar putea incerca acelasi lucru in Kuwait.

care este rolul jucat de Al Qaeda?

Activistii al-Qaeda se numara perintre rebelii din estul Libiei, insa ei nu controleaza revolta de-acolo. Organizatia incearca in prezent sa-si extinda activitatea in Yemen si cauta sa-si stabileasca baze in Peninsula Sinai, unde Cairo pierde controlul.

ce se va intampla in continuare in lumea araba?

Nu am putere de a prezice, insa ma tem ca Primavara araba ar putea sa devina una foarte furtunoasa.​