Guvernul din Ecuador a anuntat ca ambasadorul SUA la Quito, Heather Hodges, a fost declarat "persona non grata" si i-a cerut sa paraseasca tara, in replica la remarcele oficialului american ce apar consemnate intr-o cablograma Wikileaks referitoare la coruptia din politia ecuadoriana, relateaza Fox News.

Telegrama diplomatica americana dezvaluita de Wikileaks dateaza din iulie 2009 si a fost publicata luni de cotidianul spaniol El Pais. In aceasta, ambasadorul american denunta coruptia generalizata din cadrul Politiei nationale ecuadoriene.

"I-am cerut (ambasadoarei Heather Hodges - n.r.) sa paraseasca tara in cel mai scurt timp posibil", a declarat ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca, prin aceasta decizie, nu se doreste "in niciun fel afectarea relatiilor cu Statele Unite".

Patino a convocat-o, luni, pe ambasadoarea Heather Hodges pentru a-i cere explicatii cu privire la continutul cablogramei, insa diplomatul a raspuns ca acele documente sunt "furate" si ca nici ea, nici guvernul sau nu va face vreun comentariu in legatura cu acestea.

"Coruptia in randul membrilor Politiei Nationale Ecuadoriene este larg raspandita si binecunoscuta", se mentioneaza in telegrama transmisa de ambasada SUA la Quito catre Departamentului de Stat de la Washington.

In document se mai spune ca Jaime Hurtado, care a fost la conducerea Politiei Ecuadoriene din aprilie 2008 pana in iunie 2009, "s-a folosit de pozitia sa pentru a pretinde mita, facilita traficul cu fiinte umane, deturna fonduri publice, obstructiona anchete impotriva colegilor corupti si pentru a derula acte de coruptie in scop personal".

Cablograma face referire si la presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, despre care se sugereaza ca era la curent cu suspiciunile de coruptie care planau asupra lui Jaime Hurtado, atunci cand l-a numit comandant al fortelor politiei nationale.

"Faptele de coruptie ale lui Hurtado erau atat de cunoscute in cercurile inalte din politie incat unii oficiali din ambasada sunt de parere ca presedintele Correa trebuie sa fi stiut de ele atunci cand l-a numit in functie. Acesti observatori considera ca seful statului ar fi vrut sa aiba in fruntea politiei o persoana usor de manipulat", se mai arata in document.

Ministrul ecuadorian de Externe a catalogat afirmatiile expuse in telegrama "absolut iresponsabile" si "incorecte".

"Este absolut inacceptabil. Guvernul nostru nu poate accepta acest gen de informatii, ce sunt transmise de un ambasador aflat in tara noastra", a spus Patino.

Departamentul american de Stat a anuntat ca "regreta profund" decizia luata de Quito, pe care o considera "nejustificata".