Aproximativ 150 de refugiati somalezi si eritreeni au murit sau sunt dati disparuti miercuri si doar 50 de persoane au fost salvate dupa ce ambarcatiunea lor, provenind din Libia, s-a scufundat in Marea Mediterana, relateaza AFP.

Organizatia internationala pentru migratie (OIM), care citeaza refugiati salvati, afirma ca la bordul ambarcatiunii se aflau circa 300 de persoane, ceea ce inseamna ca bilantul victimelor ar putea sa ajunga la 250.

"Am reperat circa 20 de cadavre si am reusit sa salvam din mare 48 de persoane", a declarat capitanul Vittorio Alessandro, purtator de cuvant al pazei de coasta din Lampedusa.

Trei alti imigranti au fost salvati de un vapor italian de pescuit.

Primii oameni salvati, printre care si o femeie insarcinata, au fost adusi pe insula Lampedusa unde, epuizati, in stare de soc si afectati de hipotermie, au primit primele ingrijiri medicale.

Marturiile sunt zguduitoare. Un tanar somalez, Karim, imitand o lovitura de box, a povestit agentiei ANSA ca a fost obligat sa se apere de doi compatrioti care nu stiau sa inoate si se agatau de el.

"A fost infernul. Aveam gura plina cu apa dar am reusit sa ma mentin la suprafata", spune Peter Ugo, 29 de ani.

Ambarcatiunea de doar 13 metri lungime era plecata de doua zile din Zuwarah, Libia, si transporta aproximativ 200 de refugiati, potrivit pazei de coasta. Se afla la aproximativ 70 de km sud-vest de Lampedusa cand a naufragiat.

Din cauza furtunii, a hulei si a "excitatiei de la bordul ambarcatiunii", "vaporul s-a rasturnat si persoanele de la bord au cazut in apa", afirma capitanul Alessandro. Aproximativ 130 de persoane erau in continuare disparute, in cursul dupa-amiezii.

"Morti care puteau fi evitate"

Preotul eritreean Mussie Zerai, supranumit Don Mosé in Italia si fondator al organizatiei umanitare Habeshia care se ocupa de refugiatii africani, a denuntat aceste "morti care puteau fi evitate".

"Aceste morti au fost si sunt evitabile, daca Europa ne-ar fi ascultat inainte de inceperea bombardamentelor in Libia, cand noi ceream evacuarea tuturor refugiatilor din Africa sub-sahariana care se afla prinsi in orasele libiene", spune acesta.

Potrivit iezuitilor maltezi, aproximativ 70 de cadavre au fost scoase in apa joia trecuta in largul coastelor libiene, in apropiere de Tripoli, fiind inmormantate imediat, fara posibilitatea de a fi identificate.

Din ianuarie, dupa caderea presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali si insurectia din Libia, Italia se confrunta cu un val exceptional de imigratie, cu peste 22.000 de debarcari, in principal provenind din Tunisia.

In ultimele saptamani, aproape 2.000 de refugiati africani (somalezi si in special eritreeni) au ajuns de asemenea in Italia, de pe coastele libiene.