Primele imagini il arata pe Ahmed Gheriani intins, cu fata la asfalt, pe o autostrada din estul Libiei, murdar de sange, singur, la mila trupelor colonelului Muammar Gaddafi. In timp ce camera se apropie, o voce ii ordina sa se intoarca. O face, gemand de durere.

Ahmed GherianiFoto: YouTube

"Spune 'Traiasca' ... Spune 'Traiasca Muammar'", striga barbatul din spatele camerei.

"Allahu Akbar" (Dumnezeu este cel mai mare), raspunde el. Se aud tiruri de arma automata, ecranul se innegreste.

Atentie! Imagini violente.

Un alt video, postat si el pe internet, arata corpul inert al lui Gheriani in spatele unei camionete, inconjurat de militieni pro-Gaddafi surazatori.

In Al-Marj, satul natal al lui Gheriani, controlat de insurgenti si situat la nord de Benghazi, fieful rebelilor, locuitorii saluta curajul tanarului si vad in calaii sai incarnarea brutalitatii de patru decenii a regimului autoritar al lui Gaddafi.

Familia si prietenii lui Ahmed Gheriani nu stiu daca acesta a fost ucis sau este tinut prizonier de fortele lui Gaddafi.

"Dupa ce am vazut imaginile, nu am mai putut sa ma misc 24 de ore", spune fratele sau Abdallah, in varsta de 40 de ani. "Nu am mancat, nu am baut apa, nu am dormit".

Crede ca a fost impuscat in 6 martie, dupa ce mersese pe front, neinarmat, pentru a evacua ranitii.

Ahmed Gheriani, 38 de ani, este descris drept un barbat inteligent, cald, care nu era interesat de politica si nu avea nicio experienta de razboi.

Khaled al-Fazzani, un prieten apropiat, povesteste ca Ahmed Gheriani plangea cand vedea imagini cu manifestantii raniti.

"Imi spunea 'trebuie sa merg'. Trebuie sa apar poporul de aceasta represiune'", isi aminteste el. "I-am spus ca au avioane, tancuri, rachete. Tu, tu nu ai nimic, nu te poti lupta cu el. Mi-a raspuns doar ca trebuie sa mearga", adauga acesta.

In Al-Marj, religia musulmana este profund ancorata in sufletele oamenilor si Khaled spune ca a simtit un amestec de mandrie fata de atitudinea prietenului sau si de durere la vederea imaginilor in care acesta sangera pe asflat.

"Eram mandru de el (...) dar si trist ca era intins astfel acolo, singur", spune el.

Ahmed Gheriani este unul dintre cei 400 de libieni dati disparuti in estul tarii de la inceputul miscarii de rebeliune, potrivit unui bilant al Crucii Rosii libiene. Organizatia nu stie daca persoanele disparute au fost ucise sau sunt tinute prizoniere.

"O data arestati, dispar", spune Dina Jarbou, un voluntar al Crucii Rosii.

Rebelii cred ca Gheriani a fost ucis.

"Credem ca este mort pentru ca asa procedeaza derbedeii lui Gaddafi", spune Mustafa Gheriani, un purtator de cuvant al rebelilor. "Ei nu iau prizonieri".

In casa familiala, patul lui Ahmed este inca desfacut. O alta camera este in curs de amenajare. Urma sa stea aici dupa ce se casatorea si spera sa-si gaseasca aleasa inimii pana in vara.

"L-am intrebat inainte sa plece: "Nu ar trebui sa te casatoresti inainte sa pleci la razboi?'", povesteste Fazzani.

"Mi-a raspuns: 'O sa ma casatoresc in rai'".