In ciuda riscurilor de a fi iradiati, fermierii japonezi se intorc in zona interzisa din jurul centralei nucleare de la Fukushima in incercarea de a-si salva animalele infometate, dar si modul lor de viata dinaintea accidentului nuclear, scrie AFP.

Peste 10.000 de animale, in principal vite, au fost abandonate in momentul in care guvernul a dat ordinul de evacuare a 80.000 de persoane care locuiau pe o raza de 20 km in jurul centralei Fukushima Daiichi (Nr.1).

Hiroaki Hiruta a ascultat ordinul autoritatilor. Dar pana la un punct. In mod regulat, fermierul de 43 de ani revine in zona interzisa pentru a se intoarce in satul sau, unde isi hraneste vitele.

"Animalele mele sunt ca o familie pentru mine. Este viata mea. Stiu ca nu ar trebui sa fac asta, dar nu pot accepta aceasta situatie", explica el.

Hiruta s-a intors deprimat dupa ultima sa vizita, de luni. "Am gasit cinci vaci moarte de foame in grajd. Nu ramasese decat pielea si oasele din ele".

Aceasta soarta trista este probabil impartasita de numeroase vite, porci, gaini si alte animale de crescatorie care nu mai au apa si hrana.

Este o adevarata drama pentru aceasta regiune inverzita din prefectura Fukushima, situata la aproximativ 250 km nord-est de Tokyo, care era renumita alta data pentru calitatea carnii de vita si a laptelui.

Hiruta avea 130 de vaci Holstein in satul Naraha, situat la 14 km de centrala.

"Cand intru in grajd, vacile incepeau sa mugeasca. Mi se parea un apel disperat de ajutor. Trebuie sa le auzi ca sa intelegi", povesteste el.

"Cand plecam, imi spuneam ca era pentru ultima oara, si imi scoteam sapca si ma prosternam. Cred ca animalele ma intelegeau".

Pe drumul de intoarcere, trece prin Nahara, care a devenit un "oras fantoma", si unde nu pot fi vazuti acum decat muncitorii in combinezoane albe care vin sau pleaca spre Fukushima Daiichi.

Autoritatile dau dovada de intelegere fata de fermierii care nu se supun ordinului de evacuare. "Le intelegem sentimentele si nu putem sa le cerem soldatilor sa-i evacueze cu forta", spune Masahiro Oka, un oficial local.

Ei au fost avertizati asupra riscurilor. Astfel, Mitsuhide Ikeda, in varsta de 49 de ani, a fost expus unei radiatii de cinci millisievert - de cinci ori mai mare decat nivelul maxim anual - in momentul in care s-a intors pentru cateva ore la ferma sa aflata la doar cinci kilometri de centrala nucleara.

Ikeda nu a mai gasit insa motive sa revina si a doua oara: cele 32 de vite pe care le avea au disparut, fugind probabil pe campuri.

"Nu vreau sa ma gandesc in ce stare sunt. Mai ales cele mai tinere, care trebuiau hranite cu mana", se ingrijoreaza el.

Chiar daca le regaseste, Ikeda stie ca nu va putea sa vanda carnea, prea contaminata.

Acum, se teme pentru supravietuirea fermei familiale cu o vechime de 130 de ani, unde traiau parintii sai, sotia sa si cei doi copii.