Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger obisnuia sa fie un sustinator ferm al energiei nucleare. In prezent, nu mai este atat de increzator in siguranta lor. Oficialul admite ca este foarte posibil ca noi centrale nucleare sa fie construite in interiorul UE, insa sustine ca este de acord cu decizia Germaniei de a inchide reactoarele de pe teritoriul sau.

Intrebat daca va exista un blocaj in aprovizionarea cu energie a Europei, in cazul in care Germania isi va inchide permanent sapte centrale, Oettinger a admis ca "in momentul de fata, exista preocupari in Belgia, potrivit carora oprirea a sapte uzine electrice germane va ingreuna controlul asupra retelei".

"In general, politicile energetice din Germania sunt conduse de ideologie. Nu cunosc alta tara din UE unde dezbaterile despre generarea de energie electrica sa fie atat de controversate. Cu exceptia Verzilor, toate celelalte parti au aparat utilizarea energiei nucleare. Urmarea injectarii ideologiilor in dezbatere a fost ca noi sa vedem energie atomica intr-o lumina pozitiva", a declarat comisarul european intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel.

Integral pe EurActiv.ro