Procesul "Rubygate", cel mai dificil cu care s-a confruntat pana in prezent Silvio Berlusconi, in conditiile in care este acuzat de prostitutie cu minore, a inceput miercuri la Milano in absenta premierului si a fost amanat imediat, pentru 31 mai, relateaza AFP.

Karima "Ruby" El MahrougFoto: Agerpres/AP

Prima audiere a avut loc in cea mai mare sala a Tribunalului din Milano (nord), unde au fost judecate procesele impotriva Brigazilor Rosii si mafiei.

Foarte asteptata, dupa lunile de dezvaluiri legate de viata amoroasa a lui Il Cavaliere, sesiunea de miercuri, tehnica, a servit doar pentru amanarea procesului pentru 31 mai.

Nici Berlusconi, nici principalii sai avocati si nici protagonista scandalului, tanara marocana supranumita Ruby, nu au fost prezenti. Politistii si carabinierii controlau accesul in sala, fiind interzis pentru fotografi si cameramani.

Intr-o scrisoare remisa tribunalului de un reprezentant al avocatilor, Il Cavaliere a afirmat ca a dorit sa participe la audiere dar "angajamentele institutionale" din Roma l-au impiedicat.

Karima El Mahroug, "Ruby hoata de inimi", considerata de acuzare victima in acest proces, a decis sa nu se constituie in parte civila, a precizat avocatul sau.

O decizie contrara l-ar fi afectat pe Berlusconi.

Avocatul lui Berlusconi, Giorgio Perroni, a subliniat "nimeni din randul victimelor nu se constituie in parte civila, nici macar functionarul" prefecturii din Milano, asupra caruia premierul italian ar fi facut presiuni.

Il Cavaliere, in varsta de 74 de ani, este acuzat ca ar fi platit-o pe Ruby pentru a intretine relatii sexuale cu aceasta in perioada februarie - mai 2010, atunci cand ea era minora, un delict care, daca este gasit vinovat, ii poate atrage o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.

El trebuie sa se prezinte in fata judecatorilor si pentru abuz de putere comis pentru a o elibera pe Ruby, care fusese arestata pentru furt la Milano, la sfarsitul lui mai, acuzatie ce se poate solda cu pana la 12 ani de inchisoare.

Berlusconi, care neaga ca ar fi intretinut relatii sexuale cu Ruby, spune ca intervenit pentru a evita o criza diplomatica, in conditiile in care credea, sustine el, ca tanara este nepoata fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak. Parchetul spune insa ca interventia a avut drept scop impiedicarea unor declaratii compromitatoare din partea lui Ruby.

Tot scandalul a inceput de la arestarea lui Ruby: interogata de patru ori vara trecuta, tanara a vorbit despre cinele luxoase din vila miliardarului din Arcore, in apropiere de Milano, care degenerau in petreceri denumite "bunga-bunga".

O versiune confirmata de zeci de participante.

Il Cavaliere este un obisnuit al tribunalelor, dar acest proces este mai dificil decat cele cu care s-a confruntat pana acum "nu din punct de vedere al eventualei pedepse, ci in special din cel al imaginii", crede Antonio Padellaro, director al redactiei Il Fatto Quotidiano, care a facut primele dezvaluiri in acest dosar.

Ironie a sortii, in conditiile in care "Rubygate" a adus in strada peste un milion de italieni, in februarie, pentru apararea demnitatii femeilor, Berlusconi este judecat de trei magistrate.