Seful statului major francez, amiralul Edouard Guillaud, a afirmat miercuri ca plecarea fostului presedinte ivorian Laurent Gbagbo este "o chestiune de ore", relateaza AFP.

Alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut au fost castigate de Alassane Ouattara, dar acesta a fost impiedicat sa preia conducerea tarii de presedintele in functie, Laurent Gbagbo, care refuza sa recunoasca rezultatele alegerilor.

Criza din Coasta de Fildes a inceput in noiembrie anul trecut, dupa alegerile prezidentiale care i-au avut ca "finalisti" pe actualul presedinte Laurent Gbagbo si pe fostul premier Alassane Ouattara. Ambii candidati s-au acuzat reciproc de faptul ca i-ar fi impiedicat pe locuitorii anumitor regiuni sa mearga la urne.

Pe 2 decembrie, Comisia electorala a anuntat victoria lui Alassane Ouattara in alegeri, cu un scor electoral de 54,1%, insa rezultatele scrutinului nu au fost recunoscute de Consiliul Constitutional al tarii, controlat de presedintele in functie Gbagbo.

In cele din urma, Consiliul Constitutional a proclamat victoria lui Laurent Gbagbo in alegeri, in timp ce secretarul general al ONU, Franta si Statele Unite il felicitau pe Alassane Ouattara si ii cereau lui Gbagbo sa predea stafeta la conducerea Coastei de Fildes.

Violentele in Coasta de Fildes au izbucnit la mijlocul lunii decembrie, dupa ce Laurent Gbagbo a fost reinvestit ca presedinte pentru un nou mandat, in ciuda rezultatelor scrutinului prezidential si a presiunilor internationale.