Fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, a declarat intr-un interviu pentru o publicatie araba ca, daca va fi ales presedinte al Egiptului, va redeschide punctul de trecere a frontierei de la Rafah in cazul in care Israelul va ataca Gaza, transmite ynetnews.com. ElBaradei si-a anuntat recent candidatura la presedintia Egiptului, dupa ce fostul lider, Hosni Mubarak, a fost inlaturat de la putere la 11 februarie in urma unor proteste populare de amploare.

Mohamed ElBaradeiFoto: Agerpres/AP

“Daca Israelul va ataca Gaza, vom declara razboi regimului sionist”, a spus ElBaradei pentru ziarul Al-Watan.

“In cazul oricarui viitor atac israelian in Gaza, in calitate de urmator presedinte al Egiptului voi redeschide punctul de la Rafah si voi lua in considerare mijloace diferite de a implementa acordul arab comun de aparare", a spus el.

Fostul sef IAEA a declarat ca “Israelul controleaza pamantul palestinian”.

“Nu au existat progrese tangibile in procesul de reconciliere din cauza dezechilibrului de putere in regiune - este o situatie care creaza un fel de pace cu un singur sens”.

ElBaradei s-a intors in tara sa natala odata cu debutul protestelor la scara larga din Cairo si s-a alaturat celor care cereau demisia imediata a presedintelui Mubarak.

In context regional, ElBaradei este vazut ca un lider potential moderat, in ciuda deselor sale critici la adresa politicilor israeliene in ceea ce priveste situatia populatiei palestiniene. Egiptul are un rol important la ora actuala in mentinerea blocadei navale impusa de Israel Fasiei Gaza, iar o posibila retragere a tarii nord-africane ar putea genera instabilitate in regiune.

Legaturile sale cu Fratia Musulmana sunt destul de neclare, in conditiile in care a declarat ca “fratia este o organizatie cu suport real in randul egiptenilor”.

Ynetnews.com a scris ca principalul contracandidat al lui ElBaradei este Amr Moussa, secretarul general al Ligii Arabe si fostul sef al diplomatiei egiptene (1991-2001).