Muammar Gaddafi pare sa caute o solutie diplomatica pentru incheierea conflictului din Libia, intr-un moment in care Statele Unite au anuntat retragerea avioanelor de lupta angajate in campania impotriva Libiei, anunta AFP. Purtatorul de cuvant al Guvernului libian a anuntat ca regimul de la Tripoli este dispus sa accepte negocierea unor reforme politice, precum alegeri sau referendum, dar nu si plecarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea tarii.

"Muammar Gaddafi este cheia pentru securitatea tarii si pentru unitatea populatiei. Noi credem ca el reprezinta cel mai important factor in tranzitia catre un model de tara democratica si transparenta", a afirmat Moussa Ibrahim.

Luni seara, Muammar Gaddafi a aparut pentru prima data la televiziune dupa data de 20 martie, cand avioanele aliate au inceput atacurile asupra Libiei.

Anterior, New York Times scrisese ca doi dintre fiii lui Muammar Gaddafi propusesera trecerea Libiei spre o democratie constitutionala care presupunea inclusiv plecarea tatalui lor de la putere. Tranzitia ar fi urmat insa sa fie "dirijata" de unul dintre fiii lui Gaddafi, amanunt care i-a facut pe opozantii actualului regim sa respinga aceasta solutie: "Gaddafi si fiii sai trebuie sa plece inainte de orice negocieri diplomatice", a afirmat un purtator de cuvant al insurgentilor care si-au stabilit cartierul general la Benghazi, in estul tarii.

Muammar Gaddafi, aflat de 42 de ani la putere, este "tinta" unei revolte populare incepute la mijlocul lunii februarie, care a evoluat spre razboi civil intre fortele loiale actualului regim si insurgentii care lupta pentru inlaturarea lui Gaddafi.

Si coalitia internationala care a intervenit in Libia pentru inlaturarea lui Gaddafi doreste pelcarea acestuia de la putere.