Libia este gata sa organizeze alegeri si sa isi reformeze sistemul politic, "doar daca poporul va decide ca liderul Muammar Gaddafi sa conduca aceste schimbari", sustine un purtator de cuvant al guvernului.

"Am putea avea orice sistem politic, orice modificari: alegeri, constitutie, tot, dar liderul trebuie sa conduca aceste reforme", a declarat Ibrahim Mussa, cand a fost intrebat despre continutul negocierilor cu Occidentul.

"Cine sunteti voi sa decideti ce ar trebui libienii sa faca? De ce ei (puterile occidentale-n.r.) nu spun: vrem ca poporul libian sa decida daca liderul Gaddafi ar trebui sa ramana sau sa plece, sa decida daca sa aiba un alt sistem politic sau nu", sustine Mussa.

"Nimeni nu poate veni la Libia sa spuna: trebuie sa renuntati la liderul vostru, la intregul sistem. Cine sunteti voi sa cereti asta?" a adaugat purtatorul de cuvant.

Televiziunea de stat libiana a prezentat, luni seara, imagini cu liderul Muammar Gaddafi in mijlocul sustinatorilor sai, in afara cartierului rezidential Bab al-Aziziyah din Tripoli. Gaddafi si-a salutat sustinatorii, in timp ce bodyguarzii sai incercau sa impiedice multimea sa-l atinga pe colonel.

Cel putin doi dintre fiii liderului libian, colonelul Gaddafi, propun o tranzitie spre o democratie constitutionala, care ar presupune retragerea de la putere a tatalui lor. Ambii fii "doresc ca lucrurile sa avanseze pentru a schimba tara", fara tatal lor, scrie The Times, care citeaza o persoana apropiata de Seif si Saadi.

Potrivit publicatiei, propunerea unei tranzitii in Libia poate reflecta diferentele existente de-a lungul timpului intre copiii lui Gaddafi. In timp ce Saif si Saadi au fost scoliti in Occident, ceilalti doi Mutuassim si Khamis sunt considerati sustinatori ai politicii dure, adauga sursa citata.